Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Únia zamestnávateľov asi nebude rokovať o minimálnej mzde, chce zásadné kroky Pellegriniho vlády












BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) možno ani v tomto roku nebude s odborármi vyjednávať o výške minimálnej mzdy na rok 2019.

Na utorkovej tlačovej besede to pripustil prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. Upozornil na to, že už vlani odmietli s odborármi rokovať o výške tohtoročných najnižších hrubých zárobkov, keďže vtedajší premiér Robert Fico už vopred avizoval svoju predstavu o sume minimálnej mzdy na tento rok.

"Aj v tomto prípade je rétorika v tomto smere podobná a nemyslím si, že náš postup bude iný, pokiaľ sa niečo nezmení," reagoval na pondelkové vyjadrenia premiéra Petra Pellegriniho o tom, že minimálna mzda by v budúcom roku mala výraznejšie presiahnuť 500 eur. O tohtoročnom postupe pri rokovaniach o minimálnej mzde podľa neho rozhodne Prezídium RÚZ.

Žiadajú o zásadnejšie kroky vlády



Člen Prezídia RÚZ Ján Oravec žiada vládu, aby urobila zásadnejšie kroky v odstraňovaní regulácie a byrokracie na Slovensku. Upozornil na to, že na Slovensku sa prijme ročne 400 až 700 právnych noriem, ktorými sa zavádzajú tisícky povinnosti zvyšujúcich administratívnu záťaž zamestnávateľov. "Nestačí evolúcia, treba revolúciu," zdôraznil.

Odporúčame:
Minimálna mzda by mala výrazne presiahnuť 500 eur, premiér prerokoval aj odchod do dôchodku

Jednotliví ministri by podľa Oravca mali prísť v najbližších mesiacoch s krokmi, ktorými by sa odbúrala polovica regulačnej záťaže pre podnikateľov. Okrem toho by vláda podľa Oravca mohla vyhlásiť dočasné moratórium na prijímanie akýchkoľvek zákonov, ktoré by zvyšovali náklady na podnikanie.

Podľa neho nejde o utópiu, keďže vláda v roku 2009 takýto záväzok vzhľadom na vtedajšiu hospodársku krízu podpísala. "Ešte kým kríza stihla odísť, vláda tento svoj záväzok stihla porušiť," dodal.

Digitálna transformácia podnikov



Prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský upriamil pozornosť na nastupujúcu digitálnu transformáciu podnikov. "Vyzerá to tak, že slovenské podniky budú zvládať digitálnu transformáciu a prechod na digitálnu ekonomiku," tvrdí. Najväčším problémom však podľa neho bude nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Podľa neho teba viac prepojiť prax so vzdelávaním a posilniť celoživotné vzdelávanie.

Odporúčame:
Klesol počet živnostníkov s minimálnymi sociálnymi odvodmi, ktoré naopak stúpli o niekoľko eur

"Úspešnou digitalizáciu verejnej správy by sa nám mohlo podariť uvoľniť možno aj 100 tisíc zamestnancov verejnej správy, ktorí by sa mohli po rekvalifikácii zapojiť do podnikateľského prostredia," povedal Lelovský. Riešenie vidí aj v tom, že by sa súčasné poistenie nezamestnanosti presmerovalo na rekvalifikácie.

Počas snemu RÚZ sa uskutočnili aj voľby členov Prezídia a Dozornej rady RÚZ. Vo voľbách bol vo funkcii potvrdený doterajší prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga a za prvého viceprezidenta členovia zvolili Mária Lelovského. Predsedom Dozornej rady RÚZ zostáva Jozef Kožár.





Viac k témam: minimálna mzda, Peter Pellegrini, RUZ Republiková únia zamestnávateľov
Zdroj: Webnoviny.sk - Únia zamestnávateľov asi nebude rokovať o minimálnej mzde, chce zásadné kroky Pellegriniho vlády © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia