Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Saab je pripravený na Slovensku otvoriť podporné centrum pre lietadlá Gripen












BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) - Švédsky výrobca nadzvukovej stíhačky JAS-39 Gripen v prípade obstarania stíhačiek slovenským rezortom obrany vybuduje na území Slovenska centrum podpory pre lietadlá Gripen. Švédska spoločnosť Saab to uvádza v oficiálnom stanovisku.

Ministerstvo obrany SR začiatkom februára oznámilo, že zvažuje dve posledné ponuky - americkú i švédsku. Navrhované podporné centrum bude mať pozitívny vplyv na slovenskú ekonomiku a vytvorí zhruba 500 vysokokvalifikovaných pracovných miest.

Vďaka podpornému centru budú mať slovenské letectvo aj slovenský zbrojný priemysel možnosť vykonávať kvalifikované servisné práce pre celú európsku flotilu lietadiel Gripen.

Slovensko má unikátnu príležitosť



Lietadlá Gripen C/D budú v prevádzke aj po roku 2040 a počas nadchádzajúcich piatich rokov sa flotila stíhacích lietadiel Gripen C/D v Európe môže významne rozrásť.

Podporné centrum umožní Slovensku a slovenským vzdušným silám, ako aj ostatným používateľom lietadiel Gripen v regióne, výrazne zvýšiť svoju sebestačnosť v oblasti zabezpečenia dodávok pre systém Gripen v priebehu celého životného cyklu.

Odporúčame:
Ozbrojené sily prejdú modernizáciou, Peter Gajdoš predstavil plány ministerstva obrany

Spoločnosť Saab už identifikovala príležitosti pre spoluprácu a partnerstvo s množstvom štátnych aj súkromných slovenských spoločností a inštitúcií.

„Slovensko má unikátnu príležitosť získať najmodernejšie stíhacie lietadlo, ktoré je v súčasnosti v plnom operačnom nasadení. Zároveň by Slovensko malo možnosť posilniť svoje zbrojné a letecké podniky zapojením do aktivít podporného centra, ktoré vytvorí nové vysokokvalifikované pracovné miesta v rámci zbrojného priemyslu,“ povedal riaditeľ divízie spoločnosti Saab Jonas Hjelm.

Spolupráca so slovenským priemyslom



Saab predpokladá priamu účasť slovenských zbrojných a leteckých podnikov pri vytvorení Centra technickej podpory, vrátane kompetencií v oblasti logistiky a údržby, výcviku personálu, údržby lietadiel vrátane ich podsystémov, údržby simulačných a výcvikových systémov, údržby vybavenia pozemnej podpory, a tiež v správe dodávateľského reťazca.

Saab tiež plánuje spoluprácu so slovenským priemyslom tak, aby bol priamo zapojený do výroby a montáže dielov, výroby vybavenia pre simulátory a vybavenia pozemnej podpory.

Zavedenie vysokovýkonného a technicky vyspelého obranného systému Gripen posilní leteckú obranyschopnosť Slovenska a spoločnosť Saab by rada tento proces uľahčila radarovým centrom excelence, vývojom hardvéru a softvéru pre simulátory, ďalšou podporou schopnosti elektronického boja slovenskej armády, vývojom sieťových systémov štvrtej generácie na plánovanie a hodnotenie misií a optimalizáciu zbraňových systémov a rozvojom digitálnych máp, databáz a s tým spojeného softvéru.





Viac k témam: Ministerstvo obrany SR, Saab, stíhačka JAS-39 Gripen
Zdroj: Webnoviny.sk - Saab je pripravený na Slovensku otvoriť podporné centrum pre lietadlá Gripen © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia