Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Podiel slovenských firiem aplikujúcich Industry 4.0 rastie, zavedenie finančne podporí aj vláda












BRATISLAVA 20. novembra (WebNoviny.sk) – Iniciatíva zástupcov priemyslu Industry4UM zrealizovala po druhýkrát s ročným odstupom prieskum o úrovni prieniku Industry 4.0 (súčasný trend automatizácie a výmeny dát vo výrobných technológiách) do slovenských podnikov.

Podľa zistení prieskumu podiel slovenských firiem naplno aplikujúcich Industry 4.0 rastie a momentálne predstavuje 14 %. Niektoré firmy však ešte stále na Slovensku nemajú vystavanú organizačnú a personálnu štruktúru pre inovačný manažment a realizáciu zmien. Konštatovali to v utorok na tlačovej konferencii zástupcovia Industry4UM.

Implementácia Industry 4.0



Filozofia transformácie už podľa zástupov Industry4UM postupne preniká aj do firemnej kultúry podnikov a väčšina z nich považuje transformáciu za dôležitú. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že podiel firiem, ktoré v súčasnosti naplno realizujú Industry 4.0, je 14 %.

Potreba zmien podľa Industry 4UM zaktivizovala k realizácii prvých krokov a budovaniu vlastných skúseností viac spoločností. Ich podiel sa zvýšil z minuloročných 15 % na 31 % v tomto roku. Naopak firiem, ktoré ešte s aplikáciou zmien vôbec nezačali, je oproti minulému roku o polovicu menej, ich podiel klesol z vlaňajších 25 % na 11 % v tomto roku.

"Industry 4.0 je témou pre väčšinu firiem, ale štádium, v ktorom sa nachádzajú, je rôzne. Celkovo môžeme zhodnotiť, že podniky postupne začínajú vstupovať do prvých fáz aplikácie Industry 4.0. Väčšina spoločností sa stále nachádza v štádiu realizácie skôr izolovaných opatrení so zameraním na jednotlivé optimalizačné ciele bez komplexnejšej stratégie," uviedol zástupca Industry4UM Martin Morháč.

Prieskum tiež ukázal, že na jednej strane má implementácia progresívny posun, ale na druhej strane je stále medzi malými a strednými podnikmi pomerne vysoká neistota v otázkach, čo si implementácia Industry 4.0 naozaj vyžaduje a ako ju pochopiť. "Malé a stredné podniky je potrebné motivovať, aby sa nebáli zmien a začali pre ne niečo robiť," dodal Morháč.

Plánujú inovovať



Podniky sa podľa prieskumu primárne zameriavajú na zvyšovanie výkonnosti a efektívnosti vnútorných procesov, chcú inteligentne riadiť podnik a znižovať náklady, ale uvažujú už aj o riešeniach nahrádzajúcich nedostatok zamestnancov. V horizonte troch rokov plánujú inovovať výrobu (84 %), viac ako polovica sa zameria na inovácie prípravnej fázy výroby, logistiku, skladovanie a údržbu.

V externých procesoch vidia firmy aktuálne podľa prieskumu uplatnenie inteligentných nástrojov v spolupráci so zákazníkmi a odberateľmi a v komunikácii v rámci dodávateľského reťazca.

"Je zjavné, že manažéri podnikov si uvedomujú, že tradičné metódy optimalizácie narazili na limit a zlepšenia, ktoré si žiada konkurenčný boj, ale aj vnútorné požiadavky, sa nezaobídu bez využitia analýz a digitálnych dát," povedal analytik Industry4UM Martin Jesný.

Akčný plán inteligentného priemyslu



Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že firmy si vytvárajú špecializované aplikačné tímy a až 60 % firiem potvrdilo, že má dostatok znalostí a potrebných informácií o Industry 4.0 pre realizáciu ďalších krokov. Na ceste k transformácii má firmy podporiť aj Akčný plán inteligentného priemyslu schválený vládou SR v októbri tohto roku.

"Naplnením Akčného plánu inteligentného priemyslu budú vytvorené lepšie podmienky na implementáciu digitalizácie a inovatívnych riešení priamo v priemyselných podnikoch. Na základe toho sa zvýši konkurencieschopnosť v priemyselných podnikoch ako aj slovenského priemyslu. Túto implementáciu finančne podporíme z verejných zdrojov, znížime byrokratickú záťaž úpravou legislatívy a definovaním štandardov a zmenou vzdelávacích programov naštartujeme toľko potrebnú zmenu v systéme vzdelávania," ozrejmila generálna riaditeľka sekcie podnikania a inovácií Ministerstva hospodárstva SR Miriam Letašiová.





Viac k témam: digitalizácia, Industry 4.0, Industry4UM, inovácia, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Podiel slovenských firiem aplikujúcich Industry 4.0 rastie, zavedenie finančne podporí aj vláda © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia