Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Šport

Zimná olympiáda v roku 2026 bude definitívne v Európe, obyvatelia Calgary ju v referende odmietli












CALGARY 20. novembra (WebNoviny.sk) - Mestské zastupiteľstvo v kanadskom Calgary sa rozhodlo rešpektovať výsledok minulotýždňového utorňajšieho referenda, v ktorom obyvatelia hlasovali proti zorganizovaniu ZOH v roku 2026 v tomto meste. Informáciu priniesol web insidethegames.biz.

V hre zostali Švédi a Taliani



Ako je známe, voliči v Calgary mali možnosť vybrať si z dvoch možností, až 56 % z nich hlasovalo za "nie". Kanadský olympijský výbor medzičasom vo vyhlásení uviedol, že výsledok referenda je veľké sklamanie.

Po tom, ako Calgary vycúvalo zo zamýšľaného projektu, zostali medzi ašpirantmi na dejisko ZOH 2026 už iba európski zástupcovia - švédsky Štokholm a spoločný zámer talianskych miest Miláno a Cortina d'Ampezzo.

Definitíva padne v júni 2019



Navyše, ani budúcnosť švédskej kandidatúry nie je istá, keďže tamojšia vláda odmieta vynaložiť peniaze daňových poplatníkov na organizáciu zimných olympijských hier. Naopak, taliansky minister vnútra Matteo Salvini minulý týždeň uviedol, že kandidatúra Milána a Cortiny d'Ampezzo dostane potrebnú finančnú podporu od talianskej vlády.

Dejisko ZOH 2026 bude definitívne známe 24. júna budúceho roka. Okrem Calgary kandidatúru do poslednej chvíle zvažoval aj turecký Erzurum, ale začiatkom októbra sa napokon rozhodol odstúpiť pre obavy z vysokých výdavkov na organizáciu podujatia. Už predtým sa vzdali aj japonské Sapporo, rakúsky Graz a švajčiarsky Sion.





Viac k témam: ZOH Zimné olympijské hry 2026
Zdroj: Webnoviny.sk - Zimná olympiáda v roku 2026 bude definitívne v Európe, obyvatelia Calgary ju v referende odmietli © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia