Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Hlohovčania doteraz za komunálny odpad platili takmer 29 eur, od nového roku si však priplatia












HLOHOVEC 10. decembra (WebNoviny.sk) – Každý obyvateľ Hlohovca zaplatí od 1. januára za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu približne o päť eur viac ako doteraz.

Nové sadzby poplatku schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Doteraz platili Hlohovčania za komunálny odpad zhruba 28,80 eur ročne, po novom to bude 33,60 eura ročne.

Schodok muselo zaplatiť mesto



Podľa dôvodovej správy k návrhu všeobecne záväzného nariadenia o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady zvýšiť poplatky odporučil samospráve Najvyšší kontrolný úrad.

Ten pri kontrole zistil, že príjmy z poplatku nepokrývajú výdavky v oblasti nakladania s odpadmi, vzniknutý schodok muselo preto mesto platiť z iných zdrojov.

Hlohovec dopláca na komunálne odpady ročne asi 300-tisíc eur, zvýšenie poplatku má tento schodok približne o tretinu znížiť.

Náklady na odpad budú už iba rásť



Poplatky budú podľa primátora Miroslava Kollára zrejme rásť aj v budúcnosti, dôvodom sú predovšetkým platby za ukladanie komunálnych odpadov na skládku.

Treba prestať byť populista a povedať ľuďom pravdu, že náklady na odpad, ktorý produkujú, budú už iba rásť. Otázka je len to, že ako sa nám podarí spomaliť ten nárast vďaka opatreniam, ktoré robíme,“ povedal Kollár tým poslancom, ktorí s podporou vyšších poplatkov váhali.

Aj keby mestské zastupiteľstvo nové všeobecne záväzné nariadenie neschválilo, aj tak by podľa Kollára náklady na odvoz a likvidáciu odpadu zaplatili obyvatelia Hlohovca, aj keď nepriamo.

Nové nariadenie umožňuje v niektorých prípadoch znížiť poplatok na polovicu a v niektorých prípadoch ho aj úplne odpustiť. Poplatok za drobný stavebný odpad zostáva nezmenený na úrovni 0,025 eura za kilogram tohto odpadu.





Viac k témam: komunálny odpad, likvidácia odpadu, Miroslav Kollár
Zdroj: Webnoviny.sk - Hlohovčania doteraz za komunálny odpad platili takmer 29 eur, od nového roku si však priplatia © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia