Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Divadlo

Zomrel Emil Kosír, dlhoročný herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene












BANSKÁ BYSTRICA 12. marca (WebNoviny.sk) – Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene so smútkom prijalo správu o úmrtí dlhoročného herca Emila Kosíra, ktorý zomrel v pondelok 11. marca vo veku nedožitých 82 rokov.

Posledná rozlúčka



Posledná rozlúčka s hercom, ktorý bol v histórii divadla tiež riaditeľom, umeleckým šéfom a spoluzakladateľom festivalu Zámocké hry zvolenské, sa uskutoční vo štvrtok 14. marca o 14:00 v DJGT vo Zvolene.

Emil Kosír bol neodmysliteľnou súčasťou zvolenského divadla a ostane po ňom citeľné prázdne miesto. Jeho vynikajúca pamäť, spomienky na dejiny divadla, zanietenosť pre umenie a nefalšovaná kolegialita ku každej generácii divadelníkov bude ešte dlho v našich spomienkach,“ uvádzajú o hercovi kolegovia na internetovej stránke divadla.



Emil Kosír



...sa narodil 19. apríla 1937 v Mojmírovciach pri Nitre. Divadlu sa venoval už ako ochotník. Do DJGT nastúpil v roku 1959 a aj po svojom odchode do dôchodku tu hosťoval a intenzívne sledoval jeho dianie.

Vďaka svojim fyzickým dispozíciám presvedčivo stvárňoval komické a tragikomické postavy i postavy v drámach a v rozprávkach.

Pôsobil aj v obľúbenej Divadelnej kapele. V roku 2006 získal Cenu Čestný Motýľ za celoživotný prínos pre DJGT, v roku 2010 Cenu Kvet kultúry a umenia BBSK, v roku 2014 Cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo.



Divadlo pre širokú vrstvu publika



Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene je kultúrnou inštitúciou s bohatou históriou, profesionálnou kvalitou a vysokým umeleckým prínosom.

Pôsobí ako najväčšia kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja a je vedené ako repertoárové divadlo orientované na širokú vrstvu publika.

Jeho história sa píše od roku 1949, kedy vzniklo pod názvom Stredoslovenské divadlo a o päť rokov neskôr dostalo meno podľa významného dramatika z neďalekého Tajova.





Viac k témam: Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel Emil Kosír, dlhoročný herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia