Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Veda a technika

Video: NASA otestovala únikový systém kozmickej lode Orion, ktorá má vyniesť astronautov na Mesiac












2.7.2019 (Webnoviny.sk) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok úspešne otestoval únikový systém kozmickej lode Orion, ktorá má v budúcnosti vyniesť astronautov na Mesiac. Test sa uskutočnil na Cape Canaveral Air Force Station na Floride a trval zhruba tri minúty.

Do oceána dopadol rýchlosťou 480 km/h



Približne minútu po štarte sa na testovacej verzii Orionu, ktorá vyletela do výšky desať kilometrov, spustil únikový motor, aby sa mohol modul pre posádku odpojiť od rakety.

Následne motor na kontrolu polohy loď otočil, aby ju správne nasmeroval, a po zapnutí ďalšieho motora sa modul pre posádku odpojil a dopadol do Atlantického oceána.

Pri testovaní NASA nepoužila padáky, čím ušetrila čas, a tak modul dopadol do oceána rýchlosťou 480 kilometrov za hodinu. Pri zostupe stroj vypustil 12 zariadení na zapisovanie dát, ktoré neskôr preskúmajú odborníci.

Test predstavuje veľký krok vpred



NASA plánuje vyslať astronautov na Mesiac do roku 2024, pričom chce použiť ešte stále vyvíjanú nosnú raketu Space Launch System (SLS). Utorkový test podľa programového manažéra Marka Kirasicha predstavuje pre tím "naozaj veľký, veľký krok vpred".

V utorok testovali únikový systém Orionu po druhý raz. Po prvý raz sa tak stalo v roku 2010 v Novom Mexiku, pričom tento test sa uskutočnil v menšej výške aj nižšej rýchlosti.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.nasa.gov.







Viac k témam: astronaut, kozmická loď Orion, Mesiac, NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: NASA otestovala únikový systém kozmickej lode Orion, ktorá má vyniesť astronautov na Mesiac © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia