Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Veda a technika

Do vesmíru vyletel prvý astronaut zo Spojených arabských emirátov, strávi niekoľko dní na ISS












25.9.2019 (Webnoviny.sk) - Na Medzinárodnú vesmíru stanicu (ISS) v stredu odletela z Kazachstanu nová trojčlenná posádka, ktorej členom je aj prvý astronaut zo Spojených arabských emirátov (SAE).

Ruská raketa Sojuz vzlietla z kozmodrómu Bajkonur o 18:57 miestneho času (15:57 stredoeurópskeho letného času) a už sa dostala na určenú obežnú dráhu na ceste k stanici.

Na palube rakety je americká astronautka Jessica Meir, kozmonaut z ruskej agentúry Roskosmos Oleg Skripočka a Hazzá Mansúrí zo SAE, ktorí by na ISS mali priletieť šesť hodín po vzlietnutí.

Trojica sa pridá k súčasnej posádke ISS, ktorú tvoria Rusi Alexej Ovčinin a Alexander Skvorcov, astronauti z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Christina Koch, Nick Hague a Andrew Morgan a ich kolega z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Luca Parmitano.

Pre Skripočku je to tretí let do vesmíru, pre Meir a Mansúrího prvý. Mansúrí bude vo vesmíre na osemdňovej misii, ktorá sa uskutoční na základe zmluvy medzi SAE a Rosksmosom a vráti sa na Zem spolu s Hagueom a Ovčininom.

Tí 3. októbra ukončia svoju 200-dňovú misiu. Meir a Skripočka by na ISS mali zostať viac ako pol roka.





Viac k témam: ISS Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk - Do vesmíru vyletel prvý astronaut zo Spojených arabských emirátov, strávi niekoľko dní na ISS © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia