Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Veda a technika

Zomrel Alexej Archipovič Leonov, ktorý ako prvý človek vystúpil do otvoreného vesmíru












11.10.2019 (Webnoviny.sk) - Vo veku 85 rokov zomrel v Moskve ruský kozmonaut Alexej Archipovič Leonov, ktorý v roku 1965 ako prvý človek v histórii vystúpil do otvoreného vesmíru.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos o tom informovala v piatok na svojej webovej stránke. Príčinu úmrtia však neuviedla.

Ruské médiá predtým zverejnili, že Leonov mal posledné roky zdravotné problémy. Pochovajú ho v utorok na vojenskom cintoríne za Moskvou. Na úmrtie už reagovali napríklad aj ruský prezident Vladimir Putin či americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Alexej Archipovič Leonov sa narodil v roku 1934. Do histórie sa zapísal 18. marca 1965, keď zabezpečený lanom opustil kapsulu Voschod 2 a dvanásť minút strávil v otvorenom vesmíre.

Jeho skafander sa však nafúkol a nemohol sa dostať naspäť do vesmírnej lode. Musel preto uvoľniť ventil a vypustiť kyslík, aby sa zmestil do otvoru lode.

O desať rokov neskôr sa podieľal na prvom spoločnom vesmírnom projekte USA a Ruska, na ktorom sa zúčastnili lode Apollo a Sojuz 19, ktorej bol veliteľom.





Viac k témam: úmrtie, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel Alexej Archipovič Leonov, ktorý ako prvý človek vystúpil do otvoreného vesmíru © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia