Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Izraelské nálety zasiahli dva vojenské ciele Hamasu, reagovali na rakety z Pásma Gazy












16.11.2019 (Webnoviny.sk) - Izraelské nálety v sobotu zasiahli dva vojenské ciele Hamasu po tom, ako z územia Pásma Gazy vystrelili dve rakety. Bol to prvý izraelský útok proti palestínskemu hnutiu od vypuknutia cezhraničných bojov s inou militantnou skupinou z enklávy, Iránom podporovaným Islamským džihádom.

Vystrelili stovky rakiet



Násilie vypuklo v utorok ráno, keď Izrael pri cielenej akcii v Gaze zabil vysokopostaveného veliteľa Islamského džihádu. Militantná skupina následne v utorok a v stredu vystrelila na Izrael najmenej 450 rakiet, ktoré nenapáchali významné škody. Sporadické ostreľovanie pokračovalo aj vo štvrtok po oznámení prímeria. Židovský štát naň začal odpovedať v piatok ráno.

Dosiaľ Izrael v tejto súvislosti neútočil na Hamas, ktorý sa držal bokom, no v sobotu zopakoval svoje tradičné stanovisko a teda, že "Hamas je zodpovedný za všetky udalosti na území Pásma Gazy, aj tie, ktoré smerujú z jeho územia". Reagovali tak na niekoľko rakiet, ktoré vystrelili palestínski militanti.

Izrael dve rakety zneškodnil



Podľa agentúry AP môže byť za vystrelením rakiet nejaká menšia militantná skupina, prípadne frakcia Islamského džihádu, ktorá nie je spokojná s podmienkami štvrtkového prímeria.

Izrael v sobotu informoval, že zneškodnil dve rakety vystrelené z Gazy a v reakcii na ne zasiahol vojenský tábor Hamasu a námornú základňu. Hamas sa zatiaľ k situácii nevyjadril a nie sú k dispozícii ani informácie o prípadných obetiach.





Viac k témam: Pásmo Gazy, raketový útok
Zdroj: Webnoviny.sk - Izraelské nálety zasiahli dva vojenské ciele Hamasu, reagovali na rakety z Pásma Gazy © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia