Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Firmám zatvoreným pre koronavírus odpustia odvody, štátnu pomoc dostane viac živnostníkov












8.4.2020 (Webnoviny.sk) - Firmy, ktoré zostali zatvorené po vypuknutí pandémie na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva, nebudú musieť v apríli platiť odvody zamestnávateľa. O tomto opatrení informovali v stredu na tlačovej konferencii ministri financií a práce Eduard Heger a Milan Krajniak.

Predkladanie žiadostí o pár hodín odložili



Odpustenie odvodov pritom podľa Krajniaka nadväzuje na opatrenie, ktorým sa prepláca podnikom uzavretým na základe rozhodnutia štátnych úradov 80 % hrubej mzdy zamestnancov.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu





Minister práce zároveň oznámil, že opatrenie zamerané na poskytovanie príspevku firmám s poklesom tržieb, sa rozšíri na všetkých zamestnávateľov.

Preto sa aj predkladanie žiadostí týchto typov firiem odkladá až na budúci týždeň. „Do tejto schémy integrujeme všetkých zamestnávateľov bez obmedzenia počtu zamestnancov,“ tvrdí Krajniak.

Posunuli aj žiadosti pre SZČO



Zároveň sa o niekoľko hodín posúva aj predkladanie žiadostí o príspevok pre SZČO s poklesom tržieb zo stredy 12:00 na rovnaký deň 16:00. Podľa ministra to súvisí s prípravou softvéru.

Viac o téme: Koronavírus



Štát už pritom podľa Krajniaka eviduje 36 tisíc žiadostí o príspevok vo výške 80 % hrubej mzdy zamestnancov firiem, ktoré boli na základe karanténnych opatrení povinne zatvorené. Prijímanie žiadostí v tejto súvislosti bolo spustené v pondelok 6. apríla.

V prípade druhého opatrenia, zameraného na kompenzáciu výpadkov firiem a samostatne zárobkovo činných osôb, ktorým vplyvom koronakrízy výrazne klesli tržby, sa očakáva niekoľkonásobne vyšší počet podaných žiadostí.





Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, minister financií SR, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Firmám zatvoreným pre koronavírus odpustia odvody, štátnu pomoc dostane viac živnostníkov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia