Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Migrácia, finančný rámec EÚ alebo post-brexit budú prioritami slovenskej európskej politiky












27.5.2020 (Webnoviny.sk) - Prioritnými témami slovenskej európskej politiky v roku 2020 bude aj Európska zelená dohoda, finančný rámec Európskej únie (EÚ) na roky 2021 až 2027 či migrácia. To sú len niektoré z priorít, ktoré vyplývajú z materiálu predloženého na vládu Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Vláda ho na svojom stredajšom rokovaní schválila. Ministerstvo sa v dokumente zaväzuje, že materiál predloží na rokovanie Výboru pre európske záležitosti NR SR (VEZ NR SR). Materiál zároveň predkladá aj ako správu o záležitostiach súvisiacich s členstvom Slovenska v EÚ.

Hlavné témy v európskej agende



Cieľom materiálu je podľa MZVEZ identifikovať hlavné témy v európskej agende a priority z hľadiska Slovenska na rok 2020.

Materiál obsahuje deväť kapitol, každá z nich opisuje samostatne aktuálne prioritné témy v EÚ. Ide napríklad o Európsku zelenú dohodu, priemyselnú politiku a štátnu pomoc, digitalizáciu, migráciu, plán obnovy a viacročný finančný rámec či post-brexit a vzťahy so Spojeným kráľovstvom.

Ďalej tiež Konferencia o budúcnosti EÚ či mechanizmus Európskej komisie na ochranu právneho štátu.

Riešenie dôsledkov pandémie Covid-19



Ministerstvo v dokumente píše, že na smer európskej politiky má vplyv snaha o riešenie negatívnych dôsledkov pandémie Covid-19. „Vzhľadom na zásadný dopad pandémie v celosvetovom meradle ide o jednu z prioritných tém aj na pôde EÚ,“ uviedlo.

Ako priblížilo, v druhej polovici apríla 2020 vrcholní predstavitelia EÚ uviedli „Cestovnú mapu k obnove EÚ“. Jej cieľom je pomocou štyroch princípov napomôcť k zmierneniu dopadov koronakrízy.

Východiskom pre predložený materiál je Programové vyhlásenie vlády SR na obdobie rokov 2020 - 2024.





Viac k témam: migrácia, Výbor NR SR pre európske záležitosti
Zdroj: Webnoviny.sk - Migrácia, finančný rámec EÚ alebo post-brexit budú prioritami slovenskej európskej politiky © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia