Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Hudba

Zomrel skladateľ Ennio Morricone, napísal hudbu pre viac ako 500 filmov a seriálov












6.7.2020 (Webnoviny.sk) - Vo veku 91 rokov zomrel taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone. Informuje o tom portál The Hollywood Reporter, podľa ktorého držiteľ Oscara skonal v Ríme na následky minulotýždňového pádu, pri ktorom si zlomil stehennú kosť.

Morriconeho úspešná kariéra



Rímsky rodák sa preslávil ako autor filmovej hudby a aranžér pre westerny Sergia Leoneho Pre hrsť dolárov (1964),

Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966), Vtedy na Západe (1968) i pre filmy ďalších talianskych, francúzskych, nemeckých a ďalších režisérov.

Napísal hudbu pre viac ako 500 filmov a seriálov, napríklad aj Lolita (1997), Misia na Mars (2000), Neznáma (2006) a postaral sa napríklad aj o hudbu k televíznemu seriálu Marco Polo (1982 - 1983).

Oscar za hudbu k filmu Osem hrozných



V roku 2007 mu udelili čestného Oscara za celoživotný prínos a v roku 2016 si vyslúžil cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za hudbu pre Osem hrozných Quentina Tarantina.

Na konte mal aj ďalších päť nominácií za filmy Nebeské dni (1978), Misia (1986), Nepodplatiteľní (1987), Bugsy (1991) a Malena (2000). Vyslúžil si aj jedenásť talianskych David di Donatello Awards.



Ennio Morricone



... sa narodil 10. novembra 1928 v Ríme. Jeho otec Mario bol trubkár a trúbka bola aj prvým nástrojom, na ktorý sa naučil hrať Ennio. Hudbu začal Morricone skladať ako šesťročný.

Keď mal asi osem, na základnej škole sa prvý raz stretol s Leonem, no opätovne sa dostali do kontaktu až o vyše dve desaťročia neskôr.

Navštevoval konzervatórium Santa Cecilia, kde študoval pod vedením skladateľa Goffreda Petrassiho. Skladal hudbu pre rozhlasové hry a účinkoval v orchestri, ktorý sa špecializoval na filmovú hudbu.







Viac k témam: Americká akadémia filmových umení a vied, Oscar, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel skladateľ Ennio Morricone, napísal hudbu pre viac ako 500 filmov a seriálov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia