Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Veda a technika

Elon Musk predstavil ošípanú Gertrúdu, ktorej do mozgu implantovali čip (video)












29.8.2020 (Webnoviny.sk) - Výkonný riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk predstavil ošípanú, ktorej do mozgu implantovali čip s veľkosťou mince.

Urobil tak v rámci projektu Neuralink, počas ktorého by chceli testovať prepojenie ľudského mozgu s počítačovým rozhraním. Podnikateľ uviedol, že takéto čipy by mohli pomôcť pri liečbe demencie, Parkinsonovej choroby či zranení miechy.

Pôvodný čip upravili a zmenšili



Gertrúda bola jednou z troch zvierat v ohrade. Výskumníci videli, že počas hľadania potravy čip vysielal bezdrôtové signály, čo naznačuje nervovú aktivitu v jej rypáku. Musk povedal, že pôvodné zariadenie, ktoré predstavil minulý rok, trocha zjednodušili a zmenšili.

"Celkom dobre to v lebke zapadlo. Mohli by ste to mať pod vlasmi a ani by ste o tom netušili," vyjadril sa.

Problémom môže byť zložitosť ľudského mozgu



Zariadenie, ktoré spoločnosť vyvíja, pozostáva z viac ako 3000 elektród napojených na pružné vlákna tenšie ako ľudský vlas, ktoré dokážu monitorovať aktivitu tisícky mozgových neurónov. Ari Benjamin z University of Pennsylvania pred prezentáciou povedal, že skutočným problémom technológie môže byť zložitosť ľudského mozgu.

"Keď raz budú mať nahrávky, Neuralink ich bude potrebovať dekódovať a jedného dňa narazí na bariéru, ktorá pozostáva z nedostatku informácií o fungovaní mozgu. Nie je podstatné, koľko neutrónov budú pozorovať," vyjadril sa.







Viac k témam: čip, demencia, mozog, ošípaná, Parkinsonova choroba
Zdroj: Webnoviny.sk - Elon Musk predstavil ošípanú Gertrúdu, ktorej do mozgu implantovali čip (video) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia