Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Talianska univerzita ocenila Kuciaka a Kušnírovú za ich prínos k boju za ochranu ľudských práv












26.9.2021 (Webnoviny.sk) - Študenti Padovskej univerzity udelili in memoriam ocenenie Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej za ich prínos k boju za ochranu ľudských práv.

Slávnostná ceremónia na počesť novinára



V sobotu 25. septembra 2021 sa za účasti rodičov zavraždeného novinára a jeho snúbenice, veľvyslankyne Slovenskej republiky v Talianskej republike Karly Wursterovej a predsedu Talianskej národnej tlačovej federácie Giuseppeho Giuliettiho uskutočnila na pôde talianskej Univerzity v Padove slávnostná ceremónia venovaná pamiatke slovenského novinára. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Jozef a Jana Kuciakovci a Zlatica Kušnírová si od študentov prebrali Cenu študentskej akademickej rady na počesť Jána a Martiny za ich prínos k boju za ochranu ľudských práv a zásad právneho štátu. Poďakovali študentom za ocenenie a vyzvali ich na pokračovanie v boji za ochranu ľudských práv vo svete.

Je potrebné pestovať hodnoty demokratickej spoločnosti



Ich násilná smrť a ňou vyvolaná akútna potreba ochrany novinárov umocnili naše vedomie, že hodnoty demokratickej spoločnosti je potrebné pestovať a ich ochranu si neustále pripomínať. Ján a Martina verili v tieto hodnoty, ktoré sa premietali do ich životov a práce,“ uviedla vo svojom prejave veľvyslankyňa Wursterová. Zároveň poďakovala študentom za zorganizovanie podujatia a za to, ako citlivo vnímajú nevyhnutnosť ochrany demokratických hodnôt v našej spoločnosti.

Na podujatí sa zúčastnila aj investigatívna novinárka a najbližšia spolupracovníčka Jána Kuciaka Pavla Holcová a člen Súdnej rady Slovenskej republiky Pavol Žilinčík. Ceremónia sa uskutočnila z iniciatívy Študentskej akademickej rady magisterského kurzu „Ľudské práva a multi-level governance“ Univerzity v Padove. Zároveň bola úvodným podujatím akademického roka 2021-2022. Ocenenie študenti udelili vôbec po prvýkrát s cieľom začatia novej tradície aj do budúcich rokov.





Viac k témam: ľudské práva, smrť novinára
Zdroj: Webnoviny.sk - Talianska univerzita ocenila Kuciaka a Kušnírovú za ich prínos k boju za ochranu ľudských práv © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia