Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Veda a technika

Európania podľa Eurobarometra podporujú vedu a techniku, zaujímajú ich nové objavy












26.9.2021 (Webnoviny.sk) - Deväť z desiatich občanov Európskej únie (EÚ) si myslí, že vplyv vedy a techniky je pozitívny. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometra, o ktorom vo štvrtok informovala Európska komisia.

Slováci očakávajú pozitívny vplyv



Pozitívny vplyv v nasledujúcich rokoch očakávajú aj slovenskí respondenti, a to najmä v oblasti slnečnej energie (92 %), veternej energie (90 %), informačných a komunikačných technológií (83 %) a vakcín a boja proti infekčným chorobám (81 %).

Záujem občanov EÚ, ich očakávania aj angažovanosť v oblasti vedy a techniky sa v posledných rokoch zvýšil. V odpovedi na otázku, v ktorých oblastiach môže výskum a inovácia priniesť zmenu, respondenti najčastejšie uvádzali zdravotnú a lekársku starostlivosť a boj proti zmene klímy. Nové vedecké objavy a vývoj technológií zaujímajú 82% respondentov, na Slovensku 77%.

Najväčší prieskum o vede a technike



Zmienený prieskum je doteraz najväčší o vede a technike z hľadiska počtu zúčastnených krajín a ľudí.

Zúčastnilo sa na ňom 37 103 respondentov z 38 krajín vrátane členských štátov EÚ, krajín zapojených do procesu rozširovania EÚ, štátov Európskeho združenia voľného obchodu a Spojeného kráľovstva. Prieskum sa konal od 13. apríla do 10. mája 2021.





Viac k témam: eurobarometer, technika, veda
Zdroj: Webnoviny.sk - Európania podľa Eurobarometra podporujú vedu a techniku, zaujímajú ich nové objavy © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia