Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Čaputová spolu s prezidentmi V4 odsúdila bieloruský režim a jeho akcie












29.11.2021 (Webnoviny.sk) - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok spolu s prezidentmi Poľska, Českej republiky a Maďarska odsúdila konanie Bieloruska a režimu tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka. Prezidenti Vyšehradskej štvorky (V4) v spoločnom stanovisku na stretnutí v Budapešti konštatovali, že konanie Bieloruska nie je v normálnych susedských vzťahoch medzi krajinami akceptovateľné.

„Protestujeme proti cynickému zneužívaniu ľudí a tiež proti porušovaniu ich dôstojnosti a základných ľudských práv,“ píše sa v stanovisku, ktoré okrem Zuzany Čaputovej podpísal český prezident Miloš Zeman, maďarský prezident János Áder a poľský prezident Andrzej Duda.

Prezidenti krajín V4 zdôraznili, že Bielorusko a jeho vedenie nesie plnú zodpovednosť za životy a smrť ľudí, ktorých do svojej krajiny priviedli. Nesú tiež zodpovednosť za vyriešenie tejto humanitárnej krízy na bielorusko-poľských hraniciach. Krajiny V4 zároveň zdôraznili svoju pripravenosť poskytnúť Poľsku, Litve a Lotyšsku pomoc pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie a NATO.

Bielorusko pod vedením Alexandra Lukašenka posiela na vonkajšie hranice EÚ už niekoľko mesiacov tisíce migrantov, ktorých využíva na destabilizáciu Európskej únie.





Viac k témam: Bieloruský prezident, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk - Čaputová spolu s prezidentmi V4 odsúdila bieloruský režim a jeho akcie © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia