Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Slovenská kultúra dostala finančnú injekciu viac ako 111 miliónov eur (video)












6.12.2021 (Webnoviny.sk) -


  • aktualizované 6. decembra, 13:49




Na pomoc kultúre išlo počas pandémie viac ako 111 miliónov eur. Informoval o tom predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) na pondelkovom tlačovom brífingu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu



Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) doplnila, že v poslednej výzve pre jednoosobové s.r.o. podporili 433 subjektov sumou takmer 15,7 milióna eur.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Bezprecedentná pomoc pre kultúru



Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska uviedol, že evidujú zhruba 100 subjektov, ktoré vlastnou administratívnou chybou nesplnili podmienky a ich žiadosti boli vyradené.

Verí však, že s ministerstvom budú schopní výzvu otvoriť v čo najkratšom možnom čase, aby im pomohli. Ocenili by tiež, ak by sa našli ďalšie cesty, ako pomôcť kultúrnej obci aj v otázke exekúcií.

„Od začiatku pandémie vo všetkých pomociach, ktoré sme mali sústredené pod rôznymi ministerstvami, sa do kultúry investovalo 111 miliónov eur,“ povedal Heger, s tým že ide o bezprecedentnú pomoc pre kultúru.

Dodal, že cieľom je otvoriť kultúre dvere, a to sa podľa neho podarí vďaka dostatočne zaočkovaným obyvateľom. Podotkol, že žiadna pomoc od štátu nevynahradí v plnej miere to, čo by ľudia dostali, ak by mohli robiť svoju prácu naplno.

Dôvod nepodporenia žiadosti



Tímlíder Korona tímu ministerstva kultúry Michal Nižňan konštatoval, že cez schému pomoci pre jednoosobové s.r.o. neprepadol nikto. Žiadosti boli nepodporené z toho dôvodu, že v nich žiadatelia neuviedli údaje z účtovných závierok alebo ich vôbec nezverejnili, a tým, ktorí vykonávali svoju činnosť pod iným NACE kódom, aký bol určený.

„Nebolo to o tom, že niekto subjektívne do tých žiadostí zasahoval, ale hodnotili sme to podľa toho, čo nám žiadateľ vyplnil. Pretože tá zodpovednosť je na strane žiadateľa,“ vysvetlil a dodal, že kontrolovali všetky žiadosti. Ministerstvo je podľa neho zodpovedné za to, že je dotácia poskytnutá žiadateľovi, ktorý splnil všetky podmienky. Ďalšiu pomoc plánujú poskytnúť od budúceho roka.





Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská kultúra dostala finančnú injekciu viac ako 111 miliónov eur (video) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia