Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Exposlankyňa Blahová sa odmietla ospravedlniť za výroky z kauzy Čistý deň, súd sa pokúsil o zmierenie oboch strán












13.4.2022 (Webnoviny.sk) - Ospravedlnenie vo viacerých slovenských médiách a zaplatenie čiastky 15-tisíc eur žiada od bývalej poslankyne Národnej rady SR (NR SR) Natálie Blahovej v žalobe na ochranu osobnosti zakladateľka neziskovej organizácie Čistý deň v Galante Zuzana Tománková Miková. Dôvodom je sedem výrokov, šesť z nich odznelo na pôde parlamentu a jeden bol publikovaný v Blahovej blogu.

Všetky sa týkali kauzy resocializačného zariadenia Čistý deň, ktoré pôsobilo v Galante. Výroky prednesené v NR SR odzneli v roku 2017 pri odvolávaní vtedajšieho ministra práce, sociálnych veci a rodiny Jána Richtera (Smer-SD). Okresný súd v Trnave v stredu v tejto veci otvoril pojednávanie, ešte predtým sa neúspešne pokúsil o zmier oboch strán.

Blahová sa odmietla ospravedlniť



Tománková Miková pripustila riešenie zmierom, ak sa žalovaná ospravedlní za jeden z výrokov. Blahová takúto možnosť odmietla. Zakladateľka Čistého dňa je podľa jej právnej zástupkyne obeťou mediálneho lynču, ktorý spustila žalovaná. Jej angažovanosť v kauze Čistý deň označila za politický marketing.

Blahovej právny zástupca Pavol Poláček označil žalobu za nedôvodnú a šikanóznu. Je to podľa neho jedna z piatich žalôb z prostredia Čistého dňa proti jeho klientke. „Cieľom týchto žalôb je zastrašiť, vyčerpať a potrestať pani Blahovú za to, že otvorila kauzu Čistý deň,“ povedal na súde Poláček.

Upozornil tiež na to, že štyri z vyjadrení už podrobne preskúmal súd v inom prípade. Vtedy konštatoval, že majú reálny základ a žalobu zamietol. Pripomenul, že v kauze Čistý deň už boli potvrdené viaceré porušenia zákona.

Organizácia žiadala 60-tisíc eur



Okresný súd v Trnave už minulý rok zamietol žalobu neziskovej organizácie Čistý deň na Blahovú za neoprávnený zásah do dobrej povesti právnickej osoby.

Organizácia žiadala ospravedlnenie a zaplatenie čiastky 60-tisíc eur za výroky v parlamente, ktoré odzneli v roku 2017. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť. Na súde sú podľa Blahovej okrem dnes prejednávanej žaloby ešte ďalšie tri s podobným obsahom.



Čistý deň poskytoval v Galante resocializáciu drogovo závislým mladým ľuďom. V roku 2016 otvorila poslankyňa Blahová (vtedy SaS) kauzu možného sexuálneho zneužívania v tomto zariadení. V dôsledku kauzy prišla nezisková organizácia Čistý deň o akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Súdy v súvislosti s činnosťou neziskovky odsúdili dvoch zamestnancov za sex s neplnoletými chovankyňami zariadenia.







Viac k témam: Čistý deň, Kauza čistý deň, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk - Exposlankyňa Blahová sa odmietla ospravedlniť za výroky z kauzy Čistý deň, súd sa pokúsil o zmierenie oboch strán © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia