Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Aký bol júl na Slovensku podľa meteorológov? Veľmi horúci a suchý, ale našli sa aj výnimky












2.8.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predbežne hodnotí mesiac júl ako teplotne normálny až silne nadnormálny. Naopak, z hľadiska zrážok bol siedmy mesiac silne podnormálny až normálny, a to podľa normálu v rokoch 1991 – 2020.

Najvyššiu teplotu vzduchu namerali 21. júla v Dolných Plachtinciach, kde teplomer ukazoval 40 stupňov Celzia. V predbežnom klimatologickom zhodnotení mesiaca júl to uviedol SHMÚ.

Hurbanovo bolo najteplejšie



Najvyššiu priemernú teplotu vzduchu počas mesiaca mali v Hurbanove. Bolo to 23,3 stupňa Celzia. Najnižšia priemerná júlová teplota vzduchu bola 15,5 stupňa Celzia, a bola nameraná v obci Huty.

Najnižšiu teplotu vzduchu v polohách do 1 000 metrov namerali 18. júla v obci Stratená-Dobšinská Ľadová Jaskyňa, kde bolo len 1,7 stupňa Celzia.

Najviac napršalo v Hutách



Podľa normálu 1991 – 2020 bol júl z hľadiska zrážok veľmi suchý až normálny. Najmenej zrážok spadlo v obci Dargov, len 26,3 milimetra. Nízke úhrny mali i v Michalovciach, Hurbanove, Piešťanoch, ale aj vo Vígľaši či Častej.

Najvyšší mesačný úhrn, viac než 204 milimetra zrážok, namerali meteorológovia v obci Huty. Úhrn zrážok vyšší než 160 milimetrov bol napríklad aj v Javorine, Liesku či Jasnej.

Zhodnotenie je založené na operatívnych údajoch, ktoré boli dostupné hneď po skončení mesiaca.





Viac k témam: Počasie
Zdroj: Webnoviny.sk - Aký bol júl na Slovensku podľa meteorológov? Veľmi horúci a suchý, ale našli sa aj výnimky © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia