Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ostatné športy

Zomrela Rosi Mittermaierová, svetová šampiónka v zjazdovom lyžovaní podľahla vážnej chorobe












5.1.2023 (Webnoviny.sk) - Vo veku 72 rokov odišla v stredu na večnosť niekdajšia olympijská aj svetová šampiónka v zjazdovom lyžovaní Nemka Rosi Mittermaierová. Podľa agentúry DPA, ktorá citovala rodinu zosnulej, zomrela bývalá športovkyňa v pokoji "po vážnej chorobe".

Dve zlaté medaily a jedno striebro



Rosi Mittermaierová na ZOH 1976 v rakúskom Innsbrucku získala jediné dve zlaté medaily pre výpravu Západného Nemecka na tomto podujatí, konkurenciu nenašla v zjazde ani v slalome. Okrem toho si tam vybojovala aj striebro v obrovskom slalome, najcennejší kov jej ušiel o 12 stotín sekundy.

Zdolala ju vtedy Kanaďanka Kathy Kreinerová a obrala ju o možnosť byť prvou ženou, ktorá v zjazdovom lyžovaní získa tri zlaté medaily na jedných ZOH.

Vyhrala aj Svetový pohár



V roku 1976 sa Mittermaierová stala aj celkovou víťazkou hodnotenia Svetového pohára, okrem veľkého krištáľového glóbusu získala aj malé za slalom a kombináciu. V SP dosiahla desať triumfov, jeden z nich v marci 1974 v slalome vo Vysokých Tatrách.

Kariéru ukončila v lete 1976 vo veku 25 rokov. Mittermaierová bola súčasťou rodiny s bohatou lyžiarskou tradíciou, pod piatimi kruhmi sa predstavili aj jej sestry Heidi a Evi, manžel Christian Neureuther a ich syn Felix Neureuther.





Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrela Rosi Mittermaierová, svetová šampiónka v zjazdovom lyžovaní podľahla vážnej chorobe © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia