Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Mestu Nováky hrozí strata eurofondového financovania v dvoch niekoľkostotisícových projektoch












15.1.2024 (SITA.sk) - Mestu Nováky hrozí strata eurofondového financovania v dvoch niekoľkostotisícových projektoch. Dôvodom je podľa bývalého primátora Dušana Šimku porušenie zákona o obecnom zriadení súčasným primátorom Branislavom Adamcom pri zvolávaní rokovania mestského zastupiteľstva, ktoré schvaľovalo oprávnenia primátora k podpisu dodatkov k zmluvám o dielo s dvoma stavebnými firmami.

Nedodržaná lehota



Inkriminované rokovanie zastupiteľstva sa uskutočnilo 24. októbra minulého roka a trvalo len niekoľko desiatok minút. Problémom je však nedodržaná trojdňová lehota zverejnenia uvedeného rokovania.

Oznámenie o konaní zastupiteľstva bolo zverejnené v mestskom rozhlase 24. októbra o 11:30 s tým, že sa uskutoční ešte v ten deň o 16:00. Primátor Adamec teda preukázateľne zvolal rokovanie zastupiteľstva v deň jeho konania. Som presvedčený, že takéto niečo sa za 33 rokov existencie samosprávy na celom Slovensku nestalo,“ podotkol Šimka.

Mesto môže mať finančný postih



Poslanci dvoma uzneseniami schválili oprávnenia primátora na uzavretie dodatkov k zmluvám o dielo pri eurofondových projektoch na revitalizáciu vnútrobloku a rekonštrukciu materskej školy.

V jednom prípade primátor podpísal dodatok v deň rokovania a v ten istý deň bol aj zverejnený v centrálnom registri zmlúv. Nie je teda vylúčené, že pri kontrole uvedených projektov môže mať mesto finančný postih,“ upozornil Šimka.

Tvrdenie potvrdil prokurátor



Bývalý primátor sa s podnetom na prešetrenie zákonnosti októbrového rokovania zastupiteľstva obrátil aj na prokuratúru a tá mu pred niekoľkými dňami dala za pravdu.

Od začiatku som tvrdil, že primátor Adamec porušil základný zákon samosprávy. Prokurátor potvrdil moje tvrdenie a dňa 2. januára vydal upozornenie na porušenie zákona. Som presvedčený, že všetky uznesenia schválené na uvedenom rokovaní sú neplatné," dodal Šimka.

Prokuratúra vo svojom upozornení upriamila pozornosť na skutočnosť, že bez ohľadu na to, či je zastupiteľstvo zvolávané ako riadne, alebo mimoriadne, lehota na zverejnenie termínu a návrhu programu je v zmysle zákona o obecnom zriadení vždy minimálne trojdňová. Na rade je teraz novácka mestská samospráva, ktorá sa s upozornením prokurátora musí vysporiadať do 30 dní od jeho doručenia.





Viac k témam: Eurofondy, Mestské zastupiteľstvo, Prokurátor
Zdroj: SITA.sk - Mestu Nováky hrozí strata eurofondového financovania v dvoch niekoľkostotisícových projektoch © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia