Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

V kauze zrúteného mosta pri obci Iliašovce padol rozsudok, obžalovaná statička na pojednávanie neprišla (video)












19.3.2024 (SITA.sk) -


  • aktualizované 19. marca, 12:32




Nemecká statička Sabine H. je oslobodená spod obžaloby v prípade pádu rozostavaného mosta pri obci Iliašovce na Spiši, a teda z prečinu všeobecného ohrozenia. Rozhodol o tom v utorok po viac ako dvoch rokoch súdneho pojednávania Okresný súd v Spišskej Novej Vsi. Pojednávanie sa opäť uskutočnilo za neprítomnosti Nemky.

Súd má za to, že nebolo dokázané to, čo sa obžalovanej kládlo za vinu. A teda, že ako statička zahraničnej obchodnej spoločnosti chybne naprojektovala statiku podpornej mostnej konštrukcie mostného objektu na stavbe diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, čo malo spôsobiť zrútenie mosta. Pri tragédii prišli o život štyria ľudia, ďalších jedenásť sa zranilo.

Tvrdí, že jej výpočty boli správne



Nemka sa zúčastnila len na prvom pojednávaní, a to formou videokonferencie, pričom trvala na svojej nevine. Podľa nej jej výpočty boli správne a k zrúteniu mosta nedošlo pre zlý statický výpočet mostnej konštrukcie.

Z jej pohľadu sa tak stalo, pretože podložie nebolo dostatočne vymedzované pri osiach 5 a 6. Pri stavbe mosta sa podľa jej slov zaoberala statickými výpočtami pre mostnú konštrukciu, a ďalej sa spoliehala aj na súvisiace odvetvia, ktoré sa podieľajú na stavbe mosta.

Súd má za to, že takú obrovskú stavbu, ako je most, je skutočne potrebné posudzovať a vnímať ako jeden celok," skonštatoval v utorok sudkyňa. Poukázala pri tom na to, že v prípade boli vypracované viaceré znalecké posudky, z toho dva na strane obžaloby a tri na strane obhajoby.

Súd sa zaoberal aj inými dôkazmi



Súd sa podľa sudkyne podrobne zaoberal aj inými dôkazmi vrátane vypovedania svedkov, ktorých výsluchy boli podľa nej pre súd rovnako dôležitým dôkazom. Viacerým sa nepozdávalo spomínané podložie.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, prokurátor sa voči rozhodnutiu súdu odvolal. Obžaloba sa podľa jeho slov s rozhodnutím súdu nestotožňuje z viacerých dôvodov.

Dôkazy v prospech obžalovanej



Prvým základným je dôvod, pre ktorý došlo k oslobodeniu. Keď vezmeme do úvahy fakt, že k pádu mosta došlo s konkrétnymi následkami, nemôže súd rozhodnutie o nevine založiť na tvrdení, že nebolo dokázané, že sa nestal skutok, pre ktorý bola obžalovaná stíhaná," komentoval pre médiá. Podľa jeho slov sa prvostupňový sudca v nedostatočnom rozsahu zaoberal všetkými skutočnosťami, významnými pre rozhodnutie, ako podľa neho vyplynulo z krátkeho odôvodnenia samosudkyne.

Vykonané dôkazy hodnotila iba v prospech obžalovanej, vôbec sa nezaoberala znaleckými posudkami, respektíve aj svedkami obžaloby," dodal. Pozostalí po obetiach zatiaľ zvážia ďalšie právne kroky.

Za pád mosta nikto nezodpovedá



Skoro po dvanástich rokoch sme sa dozvedeli, že v podstate nikto nezodpovedá za pád mosta," povedal Lukáš Chovan, ktorý prišiel pri tragédii o otca. Zo záveru súdu bol sklamaný. Určiť to, kto za pád mosta mohol, je však podľa neho veľmi komplikované.

Prokuratúra sa opiera len o statičku, ale zrejme to bola súhra viacerých vecí," dodal. Rovnako Lucia Pažinová, ktorá prišla pred dvanástimi rokmi o manžela a jej deti o otca, povedala pre médiá, že sa cíti bezmocná a bezradná.

Kto nesie zodpovednosť?



Nikto nám nepomohol, ani štát, ani polícia, ani prokuratúra, ani súd. Dobrých dvanásť rokov nevedia nájsť vinníka," skonštatovala. Advokát projektantky Martin Puchalla už v záverečnej reči uviedol, že inak, ako oslobodením sa prípad nemôže skončiť.

Boli tu doslova hádky najväčších odborných kapacít na Slovensku v odbore stavebníctvo a súd nemôže robiť rozhodcu medzi nimi. Môže urobiť jedno, a to rešpektovať pravidlá dokazovania, prezumpciu neviny a obžalovanú spod obžaloby pre nedostatok dôkazov oslobodiť," komentoval. Otázka, kto nesie zodpovednosť za tragédiu, tak podľa neho ostáva na orgány činné v trestnom konaní, prokuratúru, prípadne na samotných poškodených, ktorí by mohli v civilných konaniach dosiahnuť nárok na odškodné.



Tragédia sa stala v piatok 2. novembra 2012 približne o 14:30. Pri betonáži druhého poľa mostnej konštrukcie pri výstavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov vtedy zlyhala podperná konštrukcia. Následkom toho sa zrútila betónová časť v dĺžke približne 25 metrov.











Viac k témam: Pád mosta, Pád mosta pri obci Iliašovce, Súdy
Zdroj: SITA.sk - V kauze zrúteného mosta pri obci Iliašovce padol rozsudok, obžalovaná statička na pojednávanie neprišla (video) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia