Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Umeleckým inštitúciám hrozí definitívne zrušenie ich nezávislého postavenia, tvrdí poslanec Hajko












11.4.2024 (SITA.sk) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta pozmeňujúce návrhy v zákonoch o Fonde na podporu umenia a o múzeách a galériách z dielne Romana Michelka (SNS).

Slovenská národná strana nimi podľa hnutia pokračuje v snahe zoštátniť umelecké inštitúcie na Slovensku a podriadiť ich personálnemu i obsahovému diktátu vládnej moci v zastúpení ministerstva kultúry.

Nová kompetencia Rady fondu



Podľa Michelkových pozmeňovákov majú byť doterajšie nezávislé hodnotiace komisie len poradnými orgánmi pre radu fondu, ktorá bude po novom rozhodovať o pridelení finančných prostriedkoch na umelecké projekty.

Počet členov rady sa zvýši z deväť na 13, z toho osem členov má priamo menovať ministerstvo kultúry. Zvyšuje sa aj podiel na prioritné projekty ministerstva kultúry zo súčasných 20 na 25 percent z rozpočtu, čím sa logicky zníži podiel prostriedkov na ostatné umelecké projekty,“ vysvetľuje poslanec KDH a člen kultúrneho výboru Jozef Hajko.

Princíp autokratického rozhodovania



Zdôraznil, že ide o zásadný krok k ovládnutiu Fondu na podporu umenia ministerstvom kultúry a de facto zrušenie jeho nezávislého postavenia.

Proti rozhodnutiu fondu sa aj naďalej nebude dať odvolať, čo pri navrhovaných zmenách smerujúcich k zoštátneniu fondu vytvára princíp autokratického rozhodovania o prerozdeľovaní prostriedkov na umeleckú činnosť,“ spresnil Hajko.

Menovanie a odvolávanie riaditeľov



Ďalší pozmeňujúci návrh predsedu kultúrneho výboru Romana Michelka smeruje k zákonu o múzeách a galériách. Kresťanskí demokrati upozorňujú, že síce sa do hry vracia výberové konanie pri menovaní štatutárneho orgánu múzeí a galérií a vypúšťa sa veta o možnosti odvolať ho bez udania dôvodu, je to však len naoko pozitívny krok.

Zriaďovateľ, teda ministerstvo, bude môcť riaditeľov odvolať na základe jeho základnej kompetencie, a to „menovať a odvolávať“ ich bez bližšieho špecifikovania dôvodov. Do zákona sa tak dostávajú štandardy, ktoré bude musieť múzeum alebo galéria spĺňať, tieto štandardy však bude určovať ministerstvo kultúry,“ dodal Hajko.

Zrušenie nezávislosti umeleckých inštitúcií



Podľa KDH pôjde o dvojsečnú zbraň, ktorou sa síce budú definovať isté kritériá fungovania inštitúcií, na druhej strane to môže popri personálnom ovládnutí múzeí a galérií predstavovať aj definitívne zrušenie nezávislého fungovania umeleckých inštitúcií.

Výsledkom môže byť ich absolútne podriadenie rozhodovaniu a kontrole ministerstva kultúry.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem






Viac k témam: Zákon o múzeách a galériách
Zdroj: SITA.sk - Umeleckým inštitúciám hrozí definitívne zrušenie ich nezávislého postavenia, tvrdí poslanec Hajko © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia