Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Rekonštrukcia Spišského hradu sa opäť oddiali, SNM bude musieť znovu vyhlásiť verejnú súťaž












19.4.2024 (SITA.sk) - Slovenské národné múzeum (SNM) bude musieť opakovať verejné obstarávanie na rekonštrukciu Spišského hradu.

Ako informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská, s úspešným uchádzačom z pôvodnej súťaže nemohlo múzeum uzatvoriť zmluvu vzhľadom na to, že v zákonnej lehote neposkytol riadnu súčinnosť potrebnú na jej uzatvorenie.

Nedodal totiž požadované dokumenty.

Odporúčanie zopakovať verejnú súťaž



Ako ďalej uviedla Bačinská, rezort kultúry vedeniu SNM odporučil, aby nepodpisovalo zmluvu s uchádzačom, ktorý bol druhý v poradí, ale aby súťaž zopakovalo. Tým by mala byť dodržaná transparentnosť, pravidlá férovej súťaže i legislatíva.

Napriek tomu, že to celý proces rekonštrukcie predĺži, v zmysle transparentnosti sme nemali inú možnosť, ako odporučiť vedeniu múzea proces zopakovať. Pre urýchlenie celého procesu sme sa rozhodli, že súťaž bude vyhlásená iba na čiastočnú rekonštrukciu, ktorá bude financovaná z rozpočtu múzea, teda rezortu kultúry,“ vysvetľuje generálny tajomník Služobného úradu MK SR Lukáš Machala.

Dodal, že ďalšia časť by mala byť financovaná z Programu Slovensko, teda zo zdrojov , a to po tom, ako ministerstvo investícií vyhlási výzvu na daný účel.

Rekonštrukcia hradu je náročná



Celková rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, zapísanej v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, je podľa ministerstva náročná ako z finančného hľadiska, tak aj z hľadiska rozlohy hradu.

MK SR doplnilo, že SNM rekonštrukciu rozdelilo na päť etáp, mala by trvať niekoľko rokov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rekonštrukcia Spišského hradu (fotografie)





Viac k témam: Národná kultúrna pamiatka, Program Slovensko, Svetové dedičstvo UNESCO, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk - Rekonštrukcia Spišského hradu sa opäť oddiali, SNM bude musieť znovu vyhlásiť verejnú súťaž © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia