Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Ukrajina stiahla americké tanky Abrams z frontu, bojové podmienky sa značne zmenili












26.4.2024 (SITA.sk) - Ukrajina presunula tanky Abrams M1A1, ktoré jej poskytli Spojené štáty, z frontových línií. Z časti sú za tým ruské útoky dronmi, ktoré sťažujú využitie tankov bez detekcie. Agentúre The Associated Press (AP) to povedali dvaja americkí vojenskí predstavitelia, ktorí si priali zostať v anonymite.

Kyjev žiadal o stroje mesiace



Spojené štáty v januári 2023 sľúbili, že na Ukrajinu pošlú 31 tankov Abrams po tom, ako Kyjev mesiace žiadal o tieto stroje s tým, že sú kľúčové pre jeho schopnosť preraziť ruské línie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Bojové podmienky sa však odvtedy značne zmenili všadeprítomným používaním ruských sledovacích a bojových bezpilotných lietadiel, ktoré sťažili Ukrajine ochranu tankov, keď ich rýchlo detegujú a robia z nich tak terče útokov. Päť z týchto 31 tankov už Ukrajina stratila v dôsledku ruských útokov.

Drony sú veľkou hrozbou



Šírenie dronov na ukrajinskom bojisku znamená, že „neexistuje otvorené priestranstvo, po ktorom by ste mohli prejsť bez strachu z odhalenia," skonštatoval vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ obrany.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)

Tanky zatiaľ presunuli z frontových línií a USA budú spolupracovať s Ukrajincami na obnovení taktiky, povedal podpredseda zboru náčelníkov štábov admirál Christopher Grady a tretí predstaviteľ obrany, ktorý tento krok potvrdil pod podmienkou anonymity.

Jeden z nemenovaných predstaviteľov poukázal aj na to, že hoci drony predstavujú veľkú hrozbu, Ukrajinci tiež nezaviedli taktiky, vďaka ktorým by bolo využitie tankov efektívnejšie.





Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Tank Abrams, Tanky Abrams M1A1, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Ukrajina stiahla americké tanky Abrams z frontu, bojové podmienky sa značne zmenili © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia