Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. november 2006

Pohľadom kamery

Kamerový monitorovací systém bdie nad bezpečnosťou nás občanov. A nielen to. Môže byť aj svedkom zaujímavých situácií ...

V nesmelých začiatkoch zavádzania kamerového monitorovacieho systému do našich miest, rozprúdila táto skutočnosť medzi občanmi živú debatu. Na jednej strane stáli tí, ktorí kamery v meste zásadne odmietali, ako čosi zbytočné, nákladné a navyše nepríjemné. Na druhej strane boli naopak tí, ktorí vnímali existenciu kamerového systému v mestách, ako jednu z efektívnych možností zvýšenia vlastnej bezpečnosti. 

Aká je teda skutočnosť? Má, či nemá význam táto, naozaj nemalá investícia z pokladne mestského rozpočtu? Zavedenie kamerového monitorovacieho systému do užívania sa v Hlohovci datuje od 10. decembra 2003, kedy bolo v  našom meste nainštalovaných 6 bezpečnostných kamier v celkovej hodnote 3 441 500 SK. Z toho 2 451 500 z pokladne mesta, 850 tis. zo štátneho rozpočtu a 50 tis. zo sponzorských príspevkov. K pôvodným kamerám časom pribudli ešte ďalšie dve.
Či už vnímate, alebo nevnímate ich tichú existenciu, jednoducho sú tu. A ako sa zdá, niektorým občanom asi poriadne „ležia v žalúdku“. Dovolím si odcitovať jeden z príspevkov archívu diskusného fóra portálu Hlohovecko.sk :

„ Načo sú nám v meste kamery, keď sa stane nejaký trestný čin a kamery v tú dobu ako keby nefungovali. Alebo je to iba na to, aby monitorovali pohyb určitých ľudí ?“

Dotyčný, ktorý sa podpísal ako Oskar dostal pomerne obšírnu odpoveď priamo od náčelníka mestskej polície. Ten argumentoval nielen číslami, ale popísal aj niekoľko konkrétnych zásahov, ktoré sa uskutočnili práve na podnet záznamu z bezpečnostnej kamery. Toho času to bolo takmer štyristo zachytených prípadov výtržnosti, násilia, krádeže a vlámania. Či už išlo o prichytených zlodejov, ktorí nakladali svoj lup z vykradnutého obchodu do osobného auta,  odhalenie a identifikovanie páchateľa trestného činu v jednej z pobočiek bánk, či zadržanie výtržníkov, ktorí sa pod vplyvom alkoholu pokúsili okradnúť staršieho pána...Určite by sa dalo zo zvodiek polície citovať ešte množstvo podobných prípadov, ktoré mali svoj šťastný koniec práve vďaka včasnému zásahu polície.

Investícia, zdá sa  prináša svoje ovocie. A nie len to. Na internete je momentálne dostupný celkom zaujímavý záznam z bezpečnostnej kamery, ktorá je umiestnená na Námestí sv. Michala. Jedná sa o zásah mestskej polície pri pokuse o krádež osobného auta Seat Leon.

Je štvrtok, 28. septembra, presne 33 minút po jednej hodine v noci. Námestie ako na dlani, štedro osvetlené pouličnými lampami. Hlúčiky mladých sa vracajú z nočných radovánok domov. Obďaleč stojí tmavé auto, ktoré sa presúva k neďalekému parkovisku. Vzápätí z neho vystupujú dve zakuklené postavy, ďalšie dve ostávajú sedieť v aute. Jedna z postáv pristúpi k zaparkovanému Seatu a pravdepodobne sa ho pokúša odomknúť. Druhá postava sa rozhliada, vzápätí dáva avízo komplicovi, obaja naskakujú do svojho auta, aby utiekli policajnému vozidlu, ktoré im je v pätách.

Celý incident, akoby vystrihnutý z akčného filmu trvá len 25 sekúnd. Okrem nepríjemného faktu pokusu o krádež sa však nad ním vznáša aj niekoľko otáznikov.
Nie je krádež auta na osvetlenom priestranstve v centre mesta, navyše pod dohľadom bezpečnostnej kamery tak trochu smiešna? Nepúta postava v kukle stojaca „na stráži“ tak trochu zvýšenú pozornosť okolia? Nezomlelo sa to všetko akosi príliš rýchlo?

Nejde tu náhodou o akúsi novú adrenalínovú hru? Kto koho skúša? Ťažko povedať. Ide len o uhol pohľadu, nič viac. Polícia si predsa robila svoju prácu, pekný Seat ostal pôvodnému majiteľovi a zlodej ušiel na prázdno. Aj vďaka bezpečnostnej kamere.    

Galéria k článku