Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

20. august 2007

Psy v meste

Znečisťovanie verejných priestranstiev spôsobené „štvornohými miláčikmi“ trápi aj Hlohovec.

Potreba adekvátneho riešenia situácie, ktorá samozrejme obnáša nevyhnutné systémové kroky je v Hlohovci veľmi aktuálna. Nutnosť opatrení je obsiahnutá aj v Zákone č. 282/2002 Z. z. ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, konkrétne § 6 sa zaoberá znečisťovaním verejných priestranstiev týmito zvieratami. Zmienenú problematiku rieši aj platné Všeobecne záväzné nariadenie č. 65/2003 o chove, držaní a ochrane psov na území mesta Hlohovec.

Situácia pripomína tak trochu začarovaný kruh. V uliciach mesta narastá nevraživosť občanov voči chovateľom, ktorí nečistoty po svojich psoch na verejných priestranstvách odmietajú upratovať. Naopak, majitelia psov argumentujú tým, že mesto nepodniklo zreteľnejšie ústretové kroky, aby im udržiavanie čistoty po ich štvornohých spoločníkoch uľahčilo. Podľa zákona je každý, kto vedie psa, povinný po ňom výkaly na verejnom priestranstve bezprostredne odstrániť. Obec by mala umiestniť na miestach, kde je voľný pohyb psov povolený, kontajnery vhodné na zhromažďovanie výkalov a zabezpečiť priebežné odstraňovanie ich obsahu. Na kontajneroch by mal byť viditeľne označený účel ich použitia. V Hlohovci sa takéto kontajnery nenachádzajú. Iniciatíva riešiť vzniknutú situáciu musí byť jednoducho na oboch stranách. Mesto by malo na venčenie psov vytvoriť adekvátne podmienky a chovatelia, okrem toho, že riadne a včas zaplatia príslušnú daň, by mali tieto podmienky plne rešpektovať.

Problematika so spomínaným znečistením verejných priestranstiev sa už neraz prejednávala aj počas zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Hlohovci. Vedenie nášho mesta zvažuje možnosť vyčlenenia samostatných priestranstiev určených výlučne na venčenie psov. Vzhľadom na nie vždy pozitívne skúsenosti so špeciálnymi kontajnermi v iných mestách, by sa na pravidelné dočisťovanie týchto plôch používal vysávač na psie exkrementy. Využívanie iných miest na venčenie by bolo zakázané. V tejto súvislosti zaznela aj myšlienka možného vyššieho daňového zaťaženia pre majiteľov psov.

Ide o krok, ktorý by v značnej miere mohol vzniknutú situáciu v našom meste vyriešiť. Otázne však je, kde by bola takáto plocha, príp. plochy umiestnené. Malo by to byť miesto jednoducho dostupné pre majiteľov psov, ale zároveň by jeho existencia nemohla bezprostredne obťažovať ostatných občanov. Takéto riešenie by vyžadovalo aj vzájomnú ohľaduplnosť samotných chovateľov, aby nedochádzalo k nežiadúcim stretom napríklad väčších bojovnejších psov s trpasličími bytovými plemenami. Vhodné by bolo, keby sa vyhradené plochy nachádzali v častiach Hlohovca, kde je evidovaný najvyšší počet týchto zvierat. Znížilo by sa tým riziko, že psíky svojimi biologickými potrebami „skrášlia“ aj iné miesta, ako im povoľuje nariadenie.

Priestory slúžiace na tento účel by mali byť ohradené, viditeľne označené a pravidelne udržiavané. V ich blízkosti by nemali chýbať kontajnery so sáčkami na psie exkrementy, kde by mal možnosť každý po svojom miláčikovi upratať to, čo zanechal v tráve, prípadne kdekoľvek inde počas venčenia. Na poriadok a dodržiavanie pravidiel by dozerala mestská polícia a na dočisťovanie vyhradených priestorov by slúžil už spomínaný vysávač. Ide o model, ktorý sa s väčšou, či menšou úspešnosťou usilujú presadiť aj v iných mestách. Ideálna predstava za predpokladu, že by takéto riešenie majitelia psov skutočne rešpektovali, vandali obchádzali a našiel sa aj dostatok finančných prostriedkov a vôle, aby sa naozaj zrealizoval.

Galéria k článku