Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

19. október 2007

Dajme slovo mladým

Jednou z vecí, ktoré by potrebovali vylepšiť, je aj život mladých ľudí v našom meste.

V meste, kde prekvitá niekoľko klubov dôchodcov, sa akosi pozabúda na skutočnosť, že sú tu aj občania o čosi mladší. Potom iba rozhorčene ukazujeme na nich prstom, že vysedávajú v krčmách, že o nič nemajú záujem a že im ani príliš nezáleží na tom, ako a kde žijú.

V stredu 17. októbra sa v priestoroch Centra voľného času Dúha uskutočnilo prvé stretnutie Komisie na spracovanie programu podpory participácie mladých ľudí na živote mesta Hlohovec v roku 2007. Stretnutie so zamestnancami tunajšieho CVČ, zástupcami mesta a mládežou inicioval predseda komisie, člen MsZ mesta Hlohovec a zároveň delegát spomínanej organizácie MVDr. Oliver Pestún. Okrem riaditeľky CVČ – Mgr. Lucie Kováčovej a zamestnancov zariadenia bol medzi prítomnými aj viceprimátor mesta Peter Dvoran a ďalšia členka novovzniknutej komisie, mestská poslankyňa - Helena Pekarovičová. Záujmy mládeže prišlo hájiť niekoľko študentov miestneho gymnázia a Obchodnej akadémie.

Prioritným cieľom komisie je aktívne zapojenie mladých do diania v našom meste. Jej vznik bol, podľa slov predsedu Olivera Pestúna, podmienený skutočnosťou, že Hlohovec sa len vo veľmi malej miere zaoberá mladými ľuďmi. Ako jeden z najväčších problémov sa aj v tejto oblasti samozrejme javí nedostatok financií. Riešenie nelichotivej situácie by mohol priniesť aj program ADAM 2 pod hlavičkou Ministerstva školstva SR, prostredníctvom ktorého by mohli mladí ľudia získať dotácie na svoje projekty zo štátneho rozpočtu. To, že skutočne nejde len o papierové sľuby potvrdili aj prítomní zamestnanci CVČ, ktorí sa zúčastňujú rôznych seminárov a školení zaoberajúcich sa touto problematikou. Dôkazom, že takýto program môže reálne fungovať sú aj mnohé rozbehnuté aktivity v rôznych kútoch Slovenska. Medzi zmienenými úspešne zrealizovanými projektmi bola napríklad študentská kaviareň, organizácia medzinárodných výmenných stretnutí, či informačná kancelária mladých. V mnohých mestách je už samozrejmosťou aj fungovanie študentského parlamentu, ktorý sa aktívne spolupodieľa na verejnom živote.

Snahou spomínanej komisie je podnietiť záujem mladých a motivovať ich k tomu, aby neváhali a pokúsili sa s pomocou štátnej dotácie zrealizovať to, čo im v našom meste chýba. Projekty by zastrešovalo CVČ, ktoré by bolo v prípade potreby nápomocné aj pri ich realizácii. Podporu Mesta prisľúbili aj prítomní zástupcovia MsZ v Hlohovci. Stačí len chcieť a prísť s iniciatívou.

Dôkazom toho, že nie všetci mladí ľudia žijúci v našom meste vidia zmysluplné trávenie voľného času vysedávaním v zafajčených krčmách, boli aj prítomní študenti. Mladí, ktorí neholdujú tejto forme „zábavy“ však tvrdia, že jednoducho nemajú kam ísť. Z ich pohľadu mesto Hlohovec neponúka pre vekovú skupinu nad 16 rokov dostatok možností. Postrádajú ponuku kvalitných akcií, chýbajú im aj priestory, kde by sa mohli pravidelne stretávať, prípadne organizovať vlastné záujmové aktivity.

V otvorenej debate sa hovorilo aj o situácii v mestskej časti Šulekovo, kde jedinú funkciu kultúry supluje kostol, škola a knižnica otvorená jedenkrát v týždni. Mladí však nechcú sedieť so založenými rukami. Už teraz je zrejmé, že sa medzi nimi nájdu šikovní ľudia s dobrými nápadmi. Jedným z nich bola napríklad idea vlastných vstupov v rámci vysielania HcTV, v ktorých by pravidelne informovali nielen rovesníkov, ale aj rodičov a ostatných obyvateľov mesta o aktuálnom dianí na svojich školách. Prítomní sa zhodli aj na tom, že v Hlohovci by mal fungovať študentský parlament, pričom by bolo ideálne, keby jeho člen bol aj prísediaci na zasadnutiach MsZ.

Najbližšie stretnutie je naplánované na utorok 27. novembra, kde by malo zaznieť viac konkrétnejších návrhov a ďalšie postupové kroky. Už  teraz zástupcovia komisie aj CVČ pozývajú všetkých mladých, ktorí majú zaujímavé nápady, aby neváhali a využili šancu dať im reálnu podobu.

Galéria k článku