Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

29. november 2007

Priestor pre mladých

V utorok 27. novembra sa v priestoroch Centra voľného času Dúha uskutočnilo v poradí druhé avizované stretnutie mladých s predstaviteľmi mesta.

Na zasadnutí Komisie na spracovanie programu podpory participácie mladých ľudí na živote mesta Hlohovec v roku 2007 sa zúčastnil jej predseda MVDr. Oliver Pestún, viceprimátor mesta Peter Dvoran, zamestnanci CVČ a študenti tunajšieho gymnázia. Dôvodom vzniku zmienenej komisie boli predovšetkým obmedzené možnosti nášho mesta pre mladých ľudí a jej cieľom je práve aktívnejšie zapojenie tejto generácie do celkového diania v Hlohovci. Na prvom stretnutí zazneli názory mladých na život v meste a prítomní študenti načrtli aj niektoré svoje nápady. Zároveň sa oboznámili s možnosťou získania štátnej dotácie na svoje projekty. Na najbližšom zasadnutí už mali zaznieť aj konkrétnejšie návrhy a ďalšie postupové kroky.

Po zverejnení článku, v ktorom sme vás informovali o tejto iniciatíve, sa zdvihla vlna nevôle. Okrem niekoľkých optimistických postojov prevládali v diskusii názory, ktoré vnímali celú záležitosť len ako prázdne sľuby, táranie a riešenie problému po funuse. Určite nie je jednoduché zrazu zmeniť a rozhýbať niečo, čo tu dlhý čas stagnovalo a možno práve preto by sa mali takéto aktivity vítať a podporiť. Dôležité je, že sa vôbec začalo niečo diať a že je tu pár ľudí, ktorí majú záujem situáciu zmeniť. Aj medzi nami žijú mladí, ktorí majú snahu nielen pre seba, ale aj pre svojich rovesníkov niečo prospešné urobiť. 

Vlastnú predstavu o zaujímavých aktivitách má aj skupina tunajších gymnazistov z mestskej časti Šulekovo. Oslovila ich myšlienka výraznejšej spolupráce s mestskými organizáciami a spolu so zamestnancami CVČ sa 22. októbra zúčastnili aj školenia o projektoch na pridelenie štátnych dotácií. Je to partia mladých ľudí, ktorí už zorganizovali niekoľko úspešných podujatí a ktorí by radi v tomto duchu pokračovali aj ďalej. V Šulekove sa im napríklad podarilo usporiadať ples, v lete pre svojich mladších kamarátov zorganizovali pobytový tábor, v spolupráci s CVČ pripravili Cestu rozprávkový lesom, alebo Mikuláša pre hendikepované deti. Tentoraz by radi vytvorili miesto, akýsi klub pre mladých, napríklad formou čajovne, kde by sa mohli v príjemnom prostredí stretávať, organizovať zaujímavé večery s hudbou, alebo s premietaním filmov. O tom, že iba nehovoria a sú naozaj schopní aj skutočne niečo urobiť, presvedčili už mnohých. Aby však mohli zrealizovať svoje nápady a predstavy potrebovali by práve ústretový krok zo strany čelných predstaviteľov mesta a mestských organizácií.

Ako sa spomenulo na predchádzajúcom stretnutí, najväčším problémom sú práve vhodné priestory. V tejto súvislosti zazneli myšlienky využitia školskej budovy na Sereďskej ulici, prípadne časti Obecného domu v mestskej časti Šulekovo. Ideálne by na takéto účely boli aj priestory Klubu AXA priamo v centre mesta. Z tohto dôvodu, ale predovšetkým z dôvodu zváženia možnej spolupráce, by bol zaiste vítaný aj záujem vedenia Mestského kultúrneho centra. Riaditeľ MsKC Jaromír Kratochvíl bol prizvaný už na prvé stretnutie komisie, zasadnutia sa však nezúčastnil.

Predseda komisie Oliver Pestún prisľúbil, že prednesené návrhy a požiadavky bude tlmočiť na zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 10. decembra. Ideálne by bolo, keby sa tohto zasadnutia zúčastnili aj zainteresovaní študenti. Vzhľadom na to, že MsZ súhlasilo so zriadením spomínanej komisie, bola vymenovaná primátorom mesta, má svojho predsedu aj riadnych členov, zaiste by celej veci prospelo, keby sa aktuálne informácie o stretnutiach mladých s predstaviteľmi mesta objavili taktiež v médiách podporovaných mestom. Možno aj táto forma spolupráce by mohla byť jedným z krokov, aby sa chod vecí rozhýbal. Určite by nebolo na škodu, keby sa o pestrejší život mládeže v Hlohovci pričinili práve mladí.

Galéria k článku