Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

7. január 2008

Rozpočet mesta

Mestskí poslanci schválili rozpočet mesta na r. 2008 - 2010.

Medzi najdôležitejšie body ostatného zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec, ktoré sa uskutočnilo 10. 12. 2007 v priestoroch Domu kultúry, patrilo predovšetkým schvaľovanie návrhu rozpočtu mesta Hlohovec na r. 2008 – 2010. Rozpočet na rok 2008 bol zostavený ako záväzný a vyrovnaný vo výške príjmov a výdavkov 351 501 tis. Sk. Rozpočet na rok 2009 - vyrovnaný vo výške príjmov a výdavkov 317 233 tis. Sk a rozpočet na rok 2010 - vyrovnaný vo výške príjmov a výdavkov 351 066 tis. Sk bol spracovaný ako nezáväzný a orientačný. Podľa konštatovania primátora mesta PhDr. Jána Dlhopolčeka, rozpočet na tento rok je vo výške, akú doteraz naše mesto nezaznamenalo a na 88% zahŕňa požiadavky komisií. Mestská rada, Komisia ekonomická a prevodov majetku ako aj hlavný kontrolór mesta odporučili predmetný návrh rozpočtu na schválenie. Pozitívne sa k vypracovaniu návrhu rozpočtu vyjadrila aj väčšina prítomných mestských poslancov, ktorí po pomerne živej diskusii k niektorým bodom predloženého materiálu návrh rozpočtu schválili. Proti navrhovanému rozpočtu sa vyjadril jeden poslanec, nikto sa nezdržal hlasovania a svoju neprítomnosť na zasadnutí ospravedlnila jedna poslankyňa.

V rámci schvaľovania rozpočtu poslanci odsúhlasili aj 8 900 tis. Sk na obstaranie dlhodobého hmotného majetku a technického zhodnotenia a čiastku 1 600 tis. Sk (maliarske práce – Dom služieb, oprava fasády veže – MŠK, časť rekonštrukčných prác – FC Slovan, FC – Šulekovo a čiastka na nepredvídané havarijné situácie) pre Bytové hospodárstvo Hlohovec, s.r.o. Vodárenské a technické služby, s.r.o. Hlohovec získajú z mestskej pokladnice na obstaranie dlhodobého hmotného majetku – rekonštrukciu majetku mesta sumu 790 tis. Sk ako aj 800 tis. Sk na nákup vodomerov a výmenu vodovodných uzáverov ulíc. Pre Nemocnicu s poliklinikou Hlohovec, s.r.o. je schválených 3 500 tis. Sk na údržbu majetku mesta a na prevádzkové výdavky.

Daň z nehnuteľností je v  rozpočte na rok 2008 vyčíslená vo výške 30 700 tis. Sk a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady je vo výške 17 000 tis. Sk. (Nárast zmienených poplatkov súvisí s novoschváleným dodatkom č. 2  k VZN mesta Hlohovec č. 88/2005 o miestnych daniach a poplatkoch za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s účinnosťou od 1. 1. 2008.) Daň za psa by mala priniesť do mestského rozpočtu v nasledujúcom roku 300 tis. Sk. Daň za užívanie verejného priestranstva pri organizovaní jarmoku je predpokladaná vo výške 620 tis. Sk a podľa vyjadrenia jedného z poslancov by sa mali takto získavané prostriedky v budúcnosti využívať práve na lepšiu propagáciu tohto podujatia.

Predpokladaný príjem z pokút ukladaných Mestom Hlohovec – Mestským úradom je 40 tis. Sk a pokuty a priestupky vyberané MsP sú rozpočtované vo výške 300 tis. Sk. Vzhľadom na prenesený výkon kompetencií v oblasti financovania základných škôl budú mestu poskytnuté prostriedky formou dotácie, ktoré sa nachádzajú v rozpočte v predpokladanej výške 58 000 tis. Sk. Štipendiá pre žiakov zo štátneho rozpočtu predstavujú čiastku 250 tis. Sk a dávky v hmotnej núdzi na stravu sú vo výške 500 tis. Sk. V budúcom roku pribudne do mestskej pokladnice aj finančný dar na rozvoj kultúry a športu vo výške 500 tis. Sk, ku ktorému sa v zmysle zmluvného vzťahu zaviazala spoločnosť JMT SK, s.r.o. Časť z týchto prostriedkov by mala byť použitá napríklad aj na nákup nových kníh pre Knižnicu, ktorá spadá pod Mestské kultúrne centrum. Počas zasadnutia zazneli aj názory, že tunajšie firmy by mali formou sponzoringu vo väčšej miere participovať na dianí v našom meste.

Za odpredaj pozemkov na Ul. Timravy na individuálnu bytovú výstavbu, bola do rozpočtu zaradená čiastka vo výške 10 000 tis. Sk, ktorá bude použitá na účely plnenia volebného programu na obdobie 2006 – 2010.

Mestská polícia získa v tomto roku, okrem čiastky na prevádzkové výdavky aj 505 tis. Sk na kúpu automobilu s príslušenstvom (maják, vysielačka, ťažné zariadenie, označenie automobilu). Automobil, ktorý doteraz používala MsP už nezodpovedá príslušným predpisom, je tmavomodrej farby, bol zakúpený v roku 1997, má najazdených 204 200 km a náklady na jeho opravy sa javia ako neefektívne. V zmysle platných predpisov musia všetky obecné a mestské polície používať od 1.1. 2008 len automobily bielej farby s policajným označením.

V roku 2008 sa počíta aj s vybudovaním chodníka na Ul. Duklianskej, na ktorý bude vynaložená čiastka vo výške 6 500 tis. Sk. Rekonštrukcia mestskej komunikácie Ul. Štúrova, ktorá zahŕňa aj rekonštrukciu rozvodu vody a kanalizácie je plánovaná vo výške 36 500 tis. Sk. Na výdavky  spojené so zberom a uložením odpadov na skládku je plánovaných 19 430 tis. Sk a na likvidáciu divokých skládok je určených 400 tis. Sk.

Poslanci taktiež schválili spoluúčasť mesta pri financovaní akcií, na ktoré budú poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu, príp. zo štrukturálnych fondov vo výške 3 547 tis. Sk.
Najdlhšiu diskusiu vyvolal návrh vybudovania nového SKATE PARKU, ktorý je v rozpočte naplánovaný vo výške 3 000 tis. Sk. (Pôvodná požiadavka komisie bola 4 000 tis, Sk, 1 000 tis. Sk sa z tejto čiastky presunulo na činnosť extraligy – hádzaná.) Niektorým poslancom sa rozpočtovaná čiastka zdala neadekvátna a navrhovali tieto prostriedky, alebo aspoň ich časť presunúť napríklad na vybudovanie plánovanej cyklotrasy, príp. na rekonštrukciu športovej haly. V súvislosti s charakterom športoviska zazneli aj pripomienky na adresu prevádzky a bezpečnosti takéhoto priestranstva. Napriek pomerne živej výmene názorov medzi poslancami bol návrh realizácie SKATE PARKU schválený.

Z kultúrnych akcií organizovaných v našom meste pod hlavičkou Mestského kultúrneho centra pripadla najvyššia čiastka - 100 tis. Sk na tradičné letné festivaly a promenádne koncerty. Príspevok zriaďovateľa pre MsKC na rok 2008 celkovo predstavuje čiastka 5 282 tis. Sk, v ktorej je okrem prostriedkov na celomestské akcie zahrnutý aj príspevok na prevádzku a údržbu majetku (vrátane 475 tis Sk na opravu strechy Domu kultúry). Pre Hlohovskú televíziu, s.r.o. poslanci odsúhlasili na zabezpečenie služieb mestu čiastku vo výške 1 600 tis. Sk.

Nemenej zaujímavým bodom decembrového zasadnutia MsZ bolo aj schvaľovanie odmien za rok 2007. Odmenu vo výške 4 mesačných platov poslanci väčšinovým počtom hlasov schválili pre primátora mesta PhDr. Jána Dlhopolčeka. Návrh vyplatiť zmienenú odmenu primátorovi predniesol poslanec MsZ a zároveň poslanec VÚC TTSK Ing. Milan Domaracký. Odmena bola navrhnutá najmä za jeho zásluhy pri budovaní priemyselného parku, oprave fasády Empírového divadla, rozšírenie a vybavenie zberného dvora, rozšírenie cintorína, rozvoj bytovej výstavby (Ul. Timravy), a ako ďalej argumentoval Milan Domaracký: „Aj z pozície poslanca Trnavského samosprávneho kraja, Ján Dlhopolček presadzoval záujmy mesta a splnil všetky svoje záväzky.“ Pre zástupcu primátora Petra Dvorana poslanci odhlasovali odmenu vo výške 2 mesačných platov najmä za jeho zásluhy pri zlepšovaní a opravách technického stavu škôl, v spolupráci s VaTS, s.r.o. Hlohovec, kontrolu detských ihrísk a záujem o problematiku Rómov. Odmena vo výške 1,5 mesačného platu za  prácu v oblasti školstva, aktívne riešenie podnetov a vyjadrovanie sa k žiadostiam občanov bola odsúhlasená pre hlavného kontrolóra mesta Ing. Jána Kozáka. A uvoľnená poslankyňa pre Hlohovec mestskú časť Šulekovo – Silvia Rybnikárová získala taktiež odmenu vo výške 1,5 mesačného platu najmä za svoju prácu s občanmi v oblasti medziľudských vzťahov, informovanie prostredníctvom mestského rozhlasu, športové aktivity ako aj aktívny prístup k problémom.