Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

27. február 2008

Ktorú materskú školu si vybrať?

Blíži sa marec a s ním aj zápis do materských škôl.

Inšpiráciou pre vznik tohto článku bola prosba dvoch našich čitateliek – mamičiek, ktoré prišli s nápadom komplexnejšie spracovať ponuku predškolských zariadení v Hlohovci, ktorá by mohla rodičom uľahčiť výber materskej školy pre ich dieťa. Aj vzhľadom na to, že väčšina z týchto zariadení doteraz nemá vlastnú webovú stránku, rozhodli sme sa priblížiť vám aspoň niektoré z  aktivít, ktoré oficiálne ponúkajú. 

V našom meste je k dispozícii šesť materských škôl a štyri elokované triedy, ktoré momentálne navštevuje vyše päťsto detí vo veku pohybujúcom sa od 2 do 7 rokov. Podľa vyjadrení riaditeliek, sa snažia deťom ponúknuť čo najzaujímavejší výchovný program,  podujatia a rôzne aktivity. Vo veľkej miere spolupracujú s rodičmi, mestskými inštitúciami ako aj s Pedagogicko – psychologickou a Špeciálno – pedagogickou poradňou v Hlohovci. V rámci programu Zdravá škola sa okrem iných aktivít zúčastňujú aj návštevy sauny.

Samozrejme, že výber materskej školy ovplyvnia aj referencie známych, dojem, ktorý zanechá návšteva samotného zariadenia, prípadne vlastné skúsenosti. Veríme, že sa pre mnohých rodičov stanú nasledujúce informácie inšpiráciou a oni sa rozhodnú pre materskú školu, do ktorej bude ich dieťa kráčať s úsmevom.    

Materská škola Fraštacká 4 Hlohovec s elokovanou triedou na Ľ. Podjavorinskej 8 v Šulekove
Riaditeľka: PaedDr. Jana Ješková 
Telefonický kontakt: 033/7421 715, 033/7347 128 - Šulekovo 
E – mail: [email protected]
Web stránka: www.materskaskola.szm.sk

Materská škola Fraštacká 4 Materská škola Fraštacká 4 Materská škola Fraštacká 4 Materská škola Fraštacká 4 Materská škola Fraštacká 4

Materská škola má výhodnú polohu neďaleko centra mesta a zároveň je situovaná v blízkosti Váhu, parku na Dilongovej ulici ako aj v relatívnej blízkosti Zámockej záhrady, ktoré sú v rámci enviromentálnej výchovy využívané na časté vychádzky. Výhodou je aj umiestnenie Pedagogicko – psychologickej poradne priamo v susedstve tohto zriadenia. Školu momentálne navštevuje takmer 90 detí od 2 do 7 rokov, o ktoré sa stará 9 pedagogických pracovníkov. Nedávno vynovený interiér škôlky vás upúta svojou nápaditosťou a pestrosťou. Zariadenie je, podobne ako ostatné materské školy v našom meste, vlastníkom certifikátu Zdravá škola s čím úzko súvisia návštevy sauny. Deti sa aktívne zapájajú do rôznych projektov. Je to napríklad Malý ochranca, ktorého cieľom je pestovať v deťoch pozitívny vzťah k prírode. S ekológiou úzko súvisí aj projekt, ktorý ich vedie k separácii odpadu. Špeciálne na dentálnu hygienu je zameraný projekt Zdravý úsmev. V materskej škole pracuje aj niekoľko záujmových krúžkov. Hravou a nenásilnou formou si môžu deti osvojiť prvé znalosti z angličtiny, k dispozícii im je aj tanečno – dramatický krúžok, Malý remeselník a čoraz väčšej obľube sa tešia počítače. Na deti, ktoré vykazujú odchýlky v kognitívnom vývine sú zamerané Stimulačno – intervenčné programy, ktoré podnecujú rozvoj komunikačných a grafomotorických zručností. Od roku 2005 ponúka materská škola špeciálnu triedu pre deti s odloženou školskou dochádzkou, s vlastným výchovným programom, ktorý zabezpečujú dvaja vysokoškolsky vzdelaní pedagógovia a taktiež špeciálny pedagóg. V MŠ funguje trieda určená iba pre dvojročných, s menším počtom detí a so zvýšenou starostlivosťou. Materská škola na Fraštackej ulici má svoju vlastnú webovú stránku, kde môžete nájsť nielen aktuálne a kvalitne spracované informácie, ale aj pestrú fotogalériu.        

Materská škola Nábrežie 23 Hlohovec s elokovanou triedou na A. Felcána 4 v Hlohovci
Riaditeľka: PaedDr. Miroslava Vaverková 
Telefonický kontakt: 033/7424 038, 033/7422 987 – A. Felcána 4
E – mail: [email protected]
Web stránka: www.msnabrezie.szm.sk

Materská škola Nábrežie 23 Materská škola Nábrežie 23 Materská škola Nábrežie 23 Materská škola Nábrežie 23 Materská škola Nábrežie 23

Materská škola sa nachádza neďaleko Váhu, parku na Dilongovej ulici a v jej blízkosti je aj park pri Františkánskom kláštore. Jej umiestnenie tak umožňuje budovať pozitívny vzťah detí k prírode. Z dôvodu svojej polohy ju navštevujú predovšetkým deti z Novej štvrte a časti Peter. Vedenie školy vyvíja veľké úsilie, aby sa pôvodné zastaralé zariadenie postupne vynovilo a zatraktívnilo. Materskú školu momentálne navštevuje približne 90 detí, vrátane elokovanej triedy zameranej najmä na predškolákov, ktorí pokračujú v školskej dochádzke na ZŠ A. Felcána. V rámci svojich možností MŠ podporuje aj integráciu detí so zdravotným postihnutím. Momentálne ju navštevujú dve čiastočne mobilné deti v sprievode rodičov. Deti taktiež navštevujú saunu ako súčasť projektu Zdravá škola. Taktiež sa zapájajú aj do projektu Evička nám ochorela, propagujúcom zdravý životný štýl, prostredníctvom projektu Smetiarik sa taktiež učia separovať odpad a zariadenie organizuje aj dni zdravej výživy. MŠ organizuje športové podujatia ako napríklad Detskú zimnú olympiádu alebo návštevy fitnescentra. Z krúžkových aktivít je deťom k dispozícii angličtina a v budúcnosti sa plánuje aj rytmicko – pohybový krúžok. Ako súčasť predškolskej výchovy a pre deti s odloženou školskou dochádzkou sa využíva špeciálny stimulačný program - Cez rozprávku do školy. Vo svojich aktivitách sa škola snaží orientovať predovšetkým na návrat k tradíciám. Nie je to len tradičný Fašiangový karneval ale aj napríklad chodenie s „letečkom“ – vítanie jari a veľkej obľube sa teší predovšetkým Noc s Luciou. V tento večer deti spia v škôlke a podľa ľudových zvyklostí napríklad driapu perie, vymetajú kúty, pečú a zdobia vianočné pečivo... Materská škola má aj svoju webovú stránku, na ktorej sa v blízkej budúcnosti pripravuje aktualizácia údajov.

Materská škola Hollého 3 Hlohovec
Riaditeľka: momentálne prebieha výberové konanie 
Telefonický kontakt: 033/7301 081 
E – mail: [email protected], [email protected]
Web stránka: www.hc-firmy.sk/zrkadielko

Táto materská škola je typickým sídliskovým zariadením a momentálne ju navštevuje 120 detí. 12-členný pedagogický zbor dopĺňa jedna zdravotná sestra. Vzhľadom na to, že materská škola je bezbariérová, umožňuje aj integráciu detí so zdravotným postihnutím. Pre tento účel slúžia široké vchody, prebaľovací pult ako aj špeciálne náradie zakúpené priamo na tento účel. Okrem počítačového, pohybového a dramatického krúžku pre predškolákov, MŠ ponúka aj osvojenie základov anglického jazyka. V rámci programu Zdravá škola sa okrem integrácie detí so zdravotným postihnutím snaží klásť dôraz na význam zdravej výživy a pitný režim. Zariadenie spolupracuje s Červeným krížom organizuje Školu v prírode a deti taktiež navštevujú saunu. Príprava na vstup do základnej školy je realizovaná prostredníctvom projektu Cez rozprávku do školy ako aj špeciálnym nácvikom fonematického uvedomovania podľa Eľkonina. Okrem obľúbených podujatí, medzi ktoré tu patrí napríklad akcia Šarkany sa vrátili, alebo Záhradná slávnosť, sa deti zapájajú aj do rôznych súťaží ako je Olympiáda všestrannosti, alebo recitačná súťaž Slniečko. Ako jediná materská škola v Hlohovci ponúka toto zariadenie aj Centrum rodičov a detí – Cvrčkovia. Je to aktivita, ktorá sa teší veľkej obľube a organizovaná je raz týždenne pre deti od 1 do 3 rokov v sprievode rodičov a pani učiteľky. Jej cieľom je uľahčiť deťom, ktoré budú v budúcnosti navštevovať toto zariadenie, vstup do materskej školy. Uvedená webová stránka je momentálne nefunkčná.

Materská škola Vinohradská 7 Hlohovec s elokovanou triedou na Pribinovej 69 v Hlohovci
Riaditeľka: Ľubica Piňáková
Telefonický kontakt: 033/7424 420, 033/7300 720 – Pribinova 69
E – mail: [email protected]
Web stránka: momentálne nie je k dispozícii

Materská škola Vinohradská 7 Materská škola Vinohradská 7

Materská škola sa nachádza v širšom centre mesta v panelovej zástavbe a spolu s elokovanou triedou na Pribinovej ulici, ktorá nesie meno Motýlik, ju navštevuje približne 100 detí. Stará sa o ne 12 pedagogických pracovníkov. V rámci svojho výchovného programu sa zariadenie snaží predovšetkým o kvalitnú prípravu detí na vstup do základnej školy. Deti sa oboznamujú so základmi anglického a nemeckého jazyka, na pestovanie zručnosti a podnecovanie fantázie je zameraný program Lego – DACTA, DUPLO a deti sa oboznamujú aj so základmi práce na počítači. Dôraz sa kladie predovšetkým na prípravu predškoláka, ktorá prebieha prostredníctvom špeciálnych edukačných programov ako je Stimulačný program, Grafomotorický program, alebo Tréning fonematického uvedomovania. Špeciálny rozvojový program je zmeraný na deti s odloženou školskou dochádzkou. Krúžky, ako je napríklad výtvarný, hudobný, dramatický, sa otvárajú podľa záujmu detí. Aj toto zariadenie je majiteľom certifikátu Zdravá škola a v rámci tohto programu škôlka organizuje návštevy sauny, ale napríklad aj mliečny program, vegetariánske a šalátové dni alebo ochutnávky pre rodičov. Okrem tradičných podujatí, ktorými sú rôzne besiedky, sa deti zúčastňujú aj koncoročných výletov a Školy v prírode. Záujemcovia si môžu prísť pozrieť túto materskú školu nielen počas marcového zápisu, ale aj cez Deň otvorených dverí, ktorý sa pripravuje v letných mesiacoch.

Materská škola Kalinčiakova 1 Hlohovec s elokovanou triedou na Bernolákovej ulici 1 v Hlohovci
Riaditeľka: Mgr. Blanka Tamajková
Telefonický kontakt: 033/7421 985, 033/7424 590 – Bernolákova 1
E – mail: [email protected]
Web stránka: momentálne nie je k dispozícii

Materská škola Kalinčiakova 1

Materská škola sa nachádza v blízkosti panelového sídliska pri Nitrianskej ulici a spolu s elokovanou triedou ju momentálne navštevuje približne 90 detí, o ktoré sa stará osem pedagogických pracovníkov. V rámci predškolskej prípravy MŠ úzko spolupracuje s 1. Základnou školou a s prípravným ročníkom 3. Základnej školy v Hlohovci. V súvislosti s programom Zdravá škola sa zapája do projektu Evička nám ochorela a prostredníctvom projektu Adamko hravo – zdravo sa snaží podnietiť k aktívnej spolupráci aj rodičov. Aj deti z tejto MŠ navštevujú saunu. Vzhľadom na problematickú dopravnú situáciu v našom meste sa snaží škola v spolupráci s Mestskou políciou Hlohovec klásť dôraz aj na dopravnú výchovu. Krúžkovú činnosť prispôsobuje priamo potrebám detí. V spolupráci s Centrom voľného času Dúha deti navštevujú krúžok anglického jazyka a rytmicko – pohybový krúžok. K dispozícii majú aj program Lego DACTA, DUPLO. Veľmi sympatické je, že toto zariadenie nepodporuje trávenie voľného času detí sedením pred televízorom a rôznymi formami sa snaží podnietiť ich záujem o knihy. K tomu, aby sa deťom viac čítalo, sa snaží rôznymi formami materská škola motivovať aj ich rodičov. Okrem vzťahu k literatúre sa v tomto zariadení prikladá dôraz aj na hudobnú výchovu. Každé dieťa má svoju flautu, ktorá tu tvorí neoddeliteľnú súčasť denného programu. Okrem rozvoja umeleckého cítenia slúži tento hudobný nástroj aj na rôzne dychové cvičenia, deti sa zároveň učia kultúrne vystupovať a taktiež je to možnosť včasného rozvoja schopností u talentovaných detí.

Cirkevná materská škola Panny Márie Pomocnice  - Vinohradská 9 Hlohovec
Riaditeľka: Zuzana Švecová
Telefonický kontakt: 033/7300 198
E – mail: [email protected]
Web stránka: momentálne nie je k dispozícii

Cirkevná materská škola Panny Márie Pomocnice Cirkevná materská škola Panny Márie Pomocnice Cirkevná materská škola Panny Márie Pomocnice

Táto materská škola sa nachádza v širšom centre mesta v susedstve s MŠ Vinohradská 7. Momentálne ju navštevuje 32 detí, o ktoré sa starajú traja pedagogickí pracovníci. Ide o alternatívne predškolské zariadenie, ktoré bolo založené v roku 1999 a jeho zriaďovateľom je Bratislavsko-trnavský arcibiskupský úrad v Trnave. Materská škola vznikla s cieľom vytvoriť podnetné prostredie pre rozvoj všetkých stránok detskej osobnosti a tvorivosti, dopĺňajúc náboženské cítenie a výchovu v rodine, evanjelizovať a rozvíjať mariánsku úctu v dosahu svojej pôsobnosti. Jeho poslaním je dopĺňať rodinnú náboženskú výchovu, u detí z problémových rodín tlmiť vplyv nepriaznivého rodinného prostredia na citovú formáciu detskej osobnosti, venovať  individuálnu pozornosť nadaným i hendikepovaným deťom, pripraviť deti na úspešný vstup do školy, spájať veriace rodiny vo farské rodinné spoločenstvo. Aj vzhľadom na obmedzenú kapacitu zariadenia tu vládne osobnejšia, takmer rodinná atmosféra. Program ako aj celkové zameranie materskej školy je úzko spätý s náboženskými sviatkami. Každoročne sa organizuje napríklad Detská svätá omša venovaná úcte Panny Márii – patrónke tohto zariadenia. Obľúbené tradičné podujatia sa konajú najmä počas Mikuláša, Vianoc, alebo Fašiangov. Deti pod vedením svojich pedagógov pripravujú aj dramatizáciu náboženských príbehov. Okrem iných organizácií v našom meste, s ktorými MŠ úzko spolupracuje, sa na aktivitách tejto materskej školy podieľajú aj dobrovoľníci z OZ Máriine srdiečka, ktoré vzniklo v r. 2005. Z dôvodu  obmedzenej kapacity zariadenia sa zápis detí tento rok neorganizuje. Materská škola spĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky, avšak vzhľadom na jej charakter a vlastný výchovný program by si mali byť rodičia pri svojom rozhodovaní plne vedomí toho, že umiestňujú svoje dieťa do cirkevného zariadenia.