Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

4. máj 2008

Eurofondy v Hlohovci

Možnosť čerpania finančných zdrojov z eurofondov ponúka zaujímavé možnosti rozvoja a zvyšovania životnej úrovne aj pre obyvateľov Slovenska.

Eurofondy sa stali, okrem mestského a štátneho rozpočtu, rôznych neštátnych fondov a nadácií, jednou z ciest realizácie plánov a vízií miestnych samospráv. Možnosť využitia takejto formy dotácie sa aktuálne ponúka v rámci programovacieho obdobia 2007 - 2013. Z tohto dôvodu mnohé mestá čoraz intenzívnejšie reagujú na zverejňované výzvy a snažia sa predložiť čo najzaujímavejšie a najkvalitnejšie spracované projekty. Niektoré z miest v tejto súvislosti využívajú a uprednostňujú komplexný servis agentúr špecializujúcich sa výhradne na túto oblasť. Aj vďaka fondom Európskej únie mnohé z nich nielen zvýšili kvalitu života svojich obyvateľov, ale zároveň prilákali do svojich miest turistov.

Napríklad v Pezinku sa aj vďaka zdrojom z eurofondov podarilo vybudovať Vinohradnícky náučný chodník. Mesto Skalica využilo príspevok od Európskej únie na vybudovanie rekreačného prístavu, ktorý je súčasťou turistickej vodnej cesty – Baťov kanál. Pekným príkladom sú aj Turčianske Teplice, ktorým sa aj prostredníctvom eurofondov podarilo vybudovať rôzne tematické trasy podporujúce rozvoj kúpeľného regiónu.

Mesto Hlohovec malo v programovacom období 2004 – 2006 ambíciu získať finančné prostriedky z fondov Európskej únie  prostredníctvom ôsmich projektov. Na zozname figurovali rekonštrukcie základných škôl, príspevok z  eurofondov mal dopomôcť aj pri rekonštrukcii amfiteátra a letného kina, nemocnice s poliklinikou a dva projekty boli zamerané na podporu budovania priemyselnej zóny. Zo zoznamu predložených zámerov získalo mesto finančný príspevok od EÚ na jeden projekt vo výške 940 000,- slovenských korún. Konkrétne išlo o spracovanie Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktorý by sa mal stať východiskovým materiálom pre ďalšie programovacie obdobie.

Téma eurofondov sa preberala aj na zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo 14. februára tohto roku. Diskusia medzi poslancami, primátorom mesta a vedúcou Oddelenia regionálneho rozvoja JUDr. Kornéliou Žákovou mala pomerne živý priebeh. Práve zmienené oddelenie totiž zodpovedá za celý proces tvorby, implementácie a propagácie projektov. Jeho náplňou je taktiež získavanie finančných prostriedkov z rôznych zdrojov.

Kritika zaznela na slabú úspešnosť pri získavaní finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. Pripomienky sa dotkli aj samotného zamerania jednotlivých projektov. Podľa názoru MVDr. Olivera Pestúna – poslanca za miestnu časť Šulekovo, chýbali medzi predloženými projektmi atraktívnejšie zámery, ktoré by dokázali prilákať do Hlohovca návštevníkov. Oliver Pestún taktiež predniesol názor, či by nebolo vhodnejšie, keby takéto materiály pre mesto spracovávala externá agentúra. Podľa názoru vedúcej oddelenia, ani služby súkromnej firmy nemusia byť vždy zárukou úspešnosti projektu. Na pripomienku týkajúcu sa zamerania predložených projektov Kornélia Žáková uviedla, že aj pekne zrekonštruované objekty môžu do mesta prilákať návštevníkov. Zaujímavou pripomienkou z poslaneckých lavíc bol názor, že mesto by malo mať zoznam priorít, z ktorých by sa vychádzalo aj pri zostavovaní materiálov so žiadosťami o dotáciu.

V súvislosti s problematikou eurofondov je dôležité spomenúť aj vymenovanie ďalšieho viceprimátora (17. apríla 2008) Ing. Jána Tassyho, ktorý už v tejto funkcii predtým pôsobil. Nový zástupca primátora by sa mal zaoberať oblasťami kultúry, športu a čerpania zdrojov z fondov Európskej únie. Viceprimátor Peter Dvoran sa bude naďalej zaoberať problematikou školstva, zdravotníctva a miestnej časti Šulekovo.

Doterajšie výsledky v oblasti eurofondov v Hlohovci, ktorých skóre je sedem ku jednej v neprospech verejného sektora, naozaj nie sú príliš lichotivým výsledkom. V procese schvaľovania je momentálne osem projektov uchádzajúcich sa o rôzne formy dotácií. Tri z nich sú zamerané na obnovu kultúrnych pamiatok (reštaurovanie ďalšej časti Empírového divadla, úprava Jaskyne Grotta a oprava časti strechy Zámku v Hlohovci), ďalší predložený projekt je venovaný podujatiu Deň zdravia a zostávajúce štyri projekty sú zamerané na seniorov.

Vzhľadom na to, že takéto zámery by mali byť prostriedkom na skvalitnenie a spríjemnenie života všetkých občanov, určite by nebolo na škodu aktívnejšie počúvať aj ich názory, nápady a pripomienky. Nie je tomu tak dávno, keď vedenie mesta dostalo rovno na stôl projekty súťaže
Moje zviditeľnenie mesta spracované obyvateľmi Hlohovca. Medzi zaujímavými nápadmi týkajúcimi sa rozvoja turistického ruchu bola napríklad myšlienka vybudovania replík vodných mlynov na Váhu, či výstavba autokempingu. Takéto nápady vychádzajúce priamo od občanov by rozhodne nemali končiť bez povšimnutia. Mesto by malo v maximálnej miere využiť všetky možnosti, vrátane eurofondov, na to, aby sa zmenilo na atraktívnejšiu lokalitu. Aj prostredníctvom zaujímavých projektov by sa mohol stať Hlohovec vyhľadávaným miestom, ktoré má občanom, investorom aj návštevníkom vždy čo ponúknuť.  

Galéria k článku