Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

18. máj 2008

Keď sa povie mažoretka

Hlohovské mažoretky oslávili v tomto roku dvadsať rokov svojej úspešnej činnosti.

Väčšina ľudí si pri slove mažoretka predstaví usmievavú dievčinu v krátkej sukienke, ako pochoduje v čele nejakého sprievodu, vyhadzujúc si nad hlavou paličku. To, čo však pred zrakmi divákov vyzerá tak samozrejme a jednoducho, ukrýva v skutočnosti dlhé týždne tvrdého tréningu. Viac nám o tejto atraktívnej športovej disciplíne porozprávala dlhoročná trénerka hlohovských mažoretiek Anna Náhliková.

Keď po rozpade prvého klubu mažoretiek v Hlohovci prišla v roku 1988 ponuka opäť rozbehnúť tréningy dievčat, nezaváhala ani na chvíľu. Dnes, po dvadsiatich rokoch úspešného fungovania, Anna Náhliková svoje rozhodnutie neľutuje. Pôsobenie v tomto športovom odvetví na pozícii trénerky sa stalo pre ňu zaujímavou výzvou. Mažoretkový šport jej totiž umožnil spojiť skúsenosti nadobudnuté v oblasti štandardných, ľudových tancov a taktiež džezgymnastiky. Anna Náhliková zorganizovala prvý nábor a tréningy sa mohli začať. Netrvalo dlho a dievčatá si osvojili rázny pochod aj techniku paličky. Spočiatku jednoduché kreácie postupne dopĺňali čoraz zložitejšie prvky. V zostavách sa, vďaka skúsenostiam Anny Náhlikovej, začali objavovať aj tanečné prvky z dynamických latinskoamerických tancov, tradičného folklóru, či gymnastickej akrobacie. Samozrejme, že sa medzi dievčatami našli aj také, ktoré náročné tréningy jednoducho nezvládali. Na druhej strane sa však objavilo aj mnoho skvelých talentov. Tie najlepšie zotrvali a na dlhé roky sa stali pýchou rôznych podujatí nielen v Hlohovci, ale aj za hranicami mesta, či Slovenska.

„Je to veľmi náročný šport s prísnymi pravidlami. Dievča, ktoré ho dokonale nezvláda, môže pokaziť dojem z predstavenia celej skupiny,“ tvrdí Anna Náhliková, ktorá má medzi svojimi zverenkyňami povesť prísnej, ale spravodlivej trénerky. Kým sa zostava dostane pred zrak verejnosti, môže to trvať aj niekoľko mesiacov. Pri jednotlivých dievčatách je to samozrejme individuálne, všetko závisí od ich snahy, trpezlivosti a hlavne talentu. Nie je však vôbec neobvyklé, ak sa po prvýkrát nová mažoretka predstaví publiku až po roku náročnej prípravy. Každý jeden pohyb musí byť dokonale zvládnutý, dotiahnutý a zosúladený s rytmom hudby. Práca rúk, dokonalý pochod, ladné držanie hlavy aj celého tela, tanečné prvky, otočky aj rôzne triky s paličkou. To všetko samozrejme s permanentným úsmevom na tvári.

Aj keď ide o šport, ktorý je predovšetkým doménou dievčat a chlapcov je tam „ako šafránu“, svojho času v ňom v Hlohovci pôsobili aj dvaja chlapci: „Boli naozaj veľmi šikovní a talentovaní. Aj vďaka nim sa nám podarilo dosiahnuť veľa krásnych úspechov,“ spomína trénerka. Istý čas spolupracoval súbor aj s hlohovskou Duklianskou kasárňou, ale najmä s dychovou hudbou z rakúskeho Mitterdorfu. Dnes je len veľmi ťažké spočítať koľko festivalov, súťaží a rôznych iných podujatí už počas dvadsaťročnej existencie mažoretky z Hlohovca absolvovali. Dievčatá sa pravidelne zúčastňujú nielen Majstrovstiev Slovenska mažoretkových súborov, ale aj rôznych medzinárodných súťaží. Na mnohých z nich zožali nielen potlesk a obdiv publika, ale domov si odniesli aj krásne víťazné trofeje. Úspešne dokázali zabodovať s pochodovým defilé, pódiovými choreografiami aj v sólo formáciách. V roku 1998 sa im podarilo zorganizovať prvé Majstrovstvá mažoretiek v Hlohovci.

O tom, že sú medzi nimi nielen talentované, ale aj krásne dievčatá svedčí titul Miss mažoretka, ktorý si z Majstrovstiev Slovenska v roku 1999 odniesla Hlohovčanka Zuzana Saganová. Od roku 2001 sa pravidelne každý rok zúčastňovali na Majstrovstvách Slovenska mažoretkových súborov vo Veľkom Krtíši. Po pekných bronzových a strieborných oceneniach sa im v rokoch 2006 –2007 podarilo obsadiť aj najvyššiu zlatú priečku, ktorá im otvorila cestu na Majstrovstvá Európy v Poľsku. Okrem mnohých Slovenských miest mohli ich pohybové kreácie obdivovať aj diváci z neďalekého Rakúska, Maďarska, Česka, ale aj Francúzska, Talianska, Španielska, Grécka, či Monaka. „Francúzi boli našimi mažoretkami očarení natoľko, že ich okamžite premenovali na Magic Stars,“ spomína Anna Náhliková na jednu zo svojich najlepších skupín, ktorá si predtým hovorila Čarovné kométy.

Od roku 2001 funguje súbor ako Občianske združenie pod názvom Akadémia mažoretiek. V súčasnosti v ňom pôsobí štyridsať účinkujúcich vo veku od 4 do 18 rokov a predstavujú sa v dvoch vekových skupinách: Pážatá (od 4 do 10 rokov) a Celebrate and Magic stars (od 15 do 18 rokov). Členky Akadémie mažoretiek sú ozdobou mnohých plesov, otváracích ceremoniálov a sprievodných pochodov. Súbor zvláda aj pohybové kreácie na ľade, či vystúpenia na športových podujatiach, kde sa  dievčatá predstavujú publiku ako povzbudzovačky a roztlieskavačky. 

Fungovanie tohto združenia je finančne náročné. „Je to veľmi krásny, ale zároveň aj veľmi nákladný šport,“ prezrádza Anna Náhliková, ktorá je nielen dlhoročnou choreografkou, návrhárkou kostýmov, ale aj manažérkou Akadémie mažoretiek. Len pre ilustráciu, cena kostýmu sa rádovo pohybuje okolo štyroch tisíc korún. Každé sústredenie, súťaž, či festival obnáša so sebou aj vysoké cestovné náklady a štartovné poplatky. Tréningy sa uskutočňujú v Dome kultúry, kde mažoretky platia za prenájom priestorov. Vzhľadom na to, že združenie nemá dostatok financií, aby všetky tieto náklady plne vykrylo, vo veľkej miere musia prispievať aj rodičia členiek. Anna Náhliková netají svoje rozčarovanie z postoja súčasného vedenia mesta, ktoré záujem o podporu združenia neprejavilo. Je smutné, že súbor s dvadsaťročnou tradíciou, ktorý už odchoval celé generácie mažoretiek, absolvoval stovky vystúpení a s úspechom reprezentuje Hlohovec doma aj v zahraničí, paradoxne čelí nezáujmu vlastného mesta.

 

Oznam pre všetky mažoretky z Hlohovca

26. septembra tohto roku sa počas Michalského jarmoku uskutoční veľké stretnutie všetkých mažoretiek z Hlohovca, ktoré v meste pôsobili od roku 1988. Neváhajte, príďte oprášiť staré priateľstvá, zaspomínať si a možno aj zatancovať. Bližšie informácie Vám poskytne pani Anna Náhliková, ktorá sa už teraz teší na Vašu účasť.
Galéria k článku