Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

14. február 2007

Kultúra na náš spôsob

Kedysi mesto ruží, dnes mesto krčiem.

Ak sa reálne rozhliadneme okolo seba, určite si bez najmenšieho zaváhania dokážeme zodpovedať otázku, v čom naše mesto zaručene vyniká nad tými ostatnými. Doménou Hlohovca už dávno nie sú ruže a ani kedysi slávny zámok, ako by sa azda mohol domnievať náhodný pocestný. Máme síce unikátnu platanovú záhradu, ale to, v čom naše mesto zjavne „kope prvú ligu“ je počet barov, krčiem, pohostinstiev a výčapov, ktorých  je v Hlohovci viac než dosť. Nejde však o rekord, s ktorým by sme sa mohli hrdo chváliť, lež o fakt, ktorý do veľkej miery vplýva na celkový, nie príliš lichotivý dojem z nášho mesta. Ak teda chceme hovoriť o kultúrnom živote v Hlohovci, ten sa viac menej zúžil na návštevy týchto zariadení. Občania tvrdia, že im nič iné neostáva, že niet z čoho vyberať, že v Hlohovci nemajú kam ísť.  Možno nám budú protirečiť organizátori klubových, komornejších akcií, my však teraz vnímame tento problém všeobecne, hovoríme o celkovom dojme a kultúre pre širokú verejnosť.

Keď sa v Hlohovci sporadicky objaví hosť zvučného mena, akoby sa síce ľady na chvíľu roztopili, ale potom je opäť dlhý čas ticho. Je už pomaly pravidlom, že za kvalitným filmom, divadlom, či koncertom cestujeme do Trnavy, Nitry, Piešťan, alebo Bratislavy. Mnohí už rezignovali, upustili od svojich nárokov a berú to, čo sa ponúka. Ostatní sa už ani nezamýšľajú nad tým, že existuje aj niečo iné a momentálny stav im vyhovuje. Bez zbytočného moralizovania, na jednej strane nám tu prekvitajú pohostinstvá, ktorých pribúda ako húb po daždi, na strane druhej o niekdajšom bohatom spoločenskom živote nám už pomaly rozprávajú iba pamätníci. Táto paralela nie je náhodná, veď práve životný štýl občanov do značnej miery vypovedá aj o celkovej kultúrnej úrovni mesta. A z toho nášho akoby sa vytrácal duch. Centrum spoločenského diania sa presunulo za pulty výčapov, kde predovšetkým mladí ľudia trávia podstatnú časť svojho voľného času, v spoločnosti alkoholu a cigarety.

Ale položil si už niekto otázku, prečo je to tak? Ako je možné, že neďaleké mestá ponúkajú občanom pestré možnosti kultúrneho vyžitia a v Hlohovci sa nedeje takmer nič? Jedným z vysvetlení, ktoré sa viaže na Trnavu a Nitru, môže byť aj tunajšia akademická pôda. Práve ona sa stáva aj jedným z predpokladov dopytu po zmysluplnej forme zábavy. Výnimkou nie sú ani zaujímavé kultúrne aktivity vychádzajúce práve z iniciatívy samotných študentov. Nemalú úlohu tu zohráva aj existencia stálej divadelnej scény, renomovaných galérií, filmových klubov či dlhoročná tradícia zvučných medzinárodných podujatí. V Piešťanoch je dopyt motivovaný samotným kúpeľným charakterom mesta, ktorý logicky vytvára atraktívnu ponuku, nielen pre tunajších občanov, ale najmä pre náročných návštevníkov, ktorí sa tam prišli zrekreovať a samozrejme očakávajú aj niečo navyše.

Nie je pravda, že v Hlohovci sa nenájdu „tí správni ľudia“. Aj medzi nami žijú zaujímaví hudobníci, nadšenci venujúci sa divadlu, či výtvarnému umeniu, ktorí vítajú každú príležitosť prezentovať sa. Rovnako je tu aj potenciál zorganizovať vydarenú akciu, ktorá zarezonuje u obyvateľov. Tí vedia dobrý nápad oceniť pozitívnymi ohlasmi aj hojnou účasťou. Svetlým príkladom boli napríklad letné promenádne koncerty, ktoré však oslovili najmä tých skôr narodených. Zabúdať by sa, ale nemalo ani na „problémovú skupinu“ mladých ľudí a ponúknuť im obdobnú alternatívu, ktorá osloví ich generáciu.

Mesto asi nemôže zakázať podnikateľom, aby otvárali nové krčmy na každom rohu, ale to čo môže je podporiť aktivity, ktoré pozdvihnú úroveň kultúrneho vyžitia a tým aj možnosť výberu. Iste, že rozpočet mesta nie je bezodný mešec, ale určite by pomohla aj podpora aktivít občianskych združení, napríklad prostredníctvom rôznych grantových projektov a pomoc pri masívnejšej propagácii. Veď neraz sa stáva, že kameňom úrazu nízkej účasti je práve slabá informovanosť občanov. Sympatická by bola aj samotná účasť popredných predstaviteľov mesta na akciách organizovaných z iniciatívy niektorých tunajších nadšencov. Svoje ovocie by určite priniesol aj aktívnejší vzájomný dialóg občan – mesto.

Momentálny stav naozaj nie je lichotivý. Podľa štatistických údajov Mestskej polície v Hlohovci nie je nič neobvyklé stretnúť v uliciach mesta mladých ľudí, ktorí potužení alkoholom ničia smetné koše, kopú do plynových skriniek, či likvidujú dopravné značenie. Ako najrušnejšie obdobie sa samozrejme javia večerné piatky, soboty a samozrejme obdobie prázdnin. Za minulý rok bolo zaevidovaných 227 prípadov vzbudzovania verejného pohoršenia a to najmä medzi vekovou kategóriou od 15 do 25 rokov. Na zamyslenie je aj skutočnosť, že v 5 prípadoch kontrola zistila užitie alkoholu v pohostinských zariadeniach u osôb mladších ako 18 rokov. V poslednom období sa čoraz častejšie objavujú prípady užívania alkoholu a cigariet na menej prístupných miestach, kde sa mladí ukrývajú pred zrakom verejnosti. Aj toto môže byť dôsledok obmedzených možností zmysluplného využitia voľného času, ktorý ich ťahá na dno.