Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. august 2008

Bez ružových okuliarov

V priebehu posledných piatich rokov sa z Hlohovca odsťahovalo takmer dvojnásobne viac ľudí ako sem prišlo bývať.

Faktory ovplyvňujúce pohyb obyvateľstva z jednotlivých miest sú rôzne. Okrem subjektívnych dôvodov, možno niektoré z príčin migrácie zovšeobecniť. Ľudia prirodzene preferujú lokality s perspektívnym hospodárskym rozvojom, dostatkom zaujímavých pracovných príležitostí, bytovou výstavbou, školstvom, atraktívnou ponukou kultúrnych a športových oddychových aktivít. V Hlohovci sa od posledného sčítania, ktoré sa uskutočnilo v roku 2001, znížil celkový počet obyvateľov o 1.079. Pokiaľ v roku 2001 predstavoval tento stav 23.729 občanov, začiatkom apríla tohto roku ich bolo evidovaných 22.650, vrátane mestskej časti Šulekovo. Počas obdobia rokov 2003 – 2007 sa v Hlohovci narodilo 1.010 detí a 1.015 občanov zomrelo. Za posledných päť rokov prišlo do Hlohovca bývať 1.023 obyvateľov. Takmer dvojnásobne viac občanov (1.945) sa však za rovnaké obdobie z mesta odsťahovalo. Ide o prirodzený stav, alebo sú tieto klesajúce čísla akýmsi varovným signálom? Má občan žijúci v tomto meste skutočne dostatok dôvodov na to, aby pri prvej príležitosti nezaváhal a nezmenil svoje pôsobisko?

Na to, v čom môžu spočívať dôvody klesajúceho počtu obyvateľstva v Hlohovci, sme sa opäť opýtali priamo vás, občanov mesta. Aj keď mnohí konštatujú, že vybudovaním priemyselného parku sa miera nezamestnanosti znížila, ako jeden z najčastejších dôvodov odlivu ľudí uvádzajú práve zaujímavejšie pracovné príležitosti. Medzi odpoveďami respondentov sa opakovane objavoval aj názor, že Hlohovec sa stáva málo príťažlivým aj pre nepriaznivú dopravnú situáciu. Mladšie vekové kategórie vidia zásadný problém v bytovej otázke. Mladí, ale najmä rodičia s malými deťmi, postrádajú v Hlohovci dostatok zaujímavých možností športového, ale predovšetkým kultúrneho vyžitia: „My, ktorí máme malé deti a chceme, aby mali aj trochu širší rozhľad, musíme hľadať pre ne program v iných mestách, bližšie či ďalej od Hlohovca. Tu by sme hľadali márne,“ posťažovala sa jedna z respondentiek. Medzi odpoveďami občanov zazneli aj názory týkajúce sa nekvalitných služieb v zdravotníctve, či nečistoty v meste.

Zostrih ankety:

Je pravdou, že percento nezamestnanosti v regióne za posledné roky skutočne pokleslo. Nemalú zásluhu na tom má aj príchod významnejších investorov do Hlohovca. Nie každý má však záujem realizovať sa vo výrobnej sfére, ktorá tvorí väčšinový podiel pracovných príležitostí v meste. Mobilita pracovnej sily, ktorá na základe posledného sčítania obyvateľstva predstavuje asi pätinu z ekonomicky činných občanov svedčí o tom, že mnohí dochádzajú za prácou mimo hranice mesta. A práve oni sa neustále potýkajú nielen s problémom časovej náročnosti, neustále sa zvyšujúcimi cestovnými nákladmi, ale najmä s nepriaznivou dopravnou situáciou. Dôkazom toho sú tradičné kolóny v popoludňajších hodinách pred vjazdom do Hlohovca: „Je to o nervy najmä koncom týždňa, keď v dopravnej zápche, vytvárajúcej sa na moste, strávim najdlhšiu etapu cesty,“ prezradil nám jeden z občanov dochádzajúci za prácou do Trnavy. V oblasti bytovej otázky treba konštatovať, že v Hlohovci neustále chýba dostatok nájomných bytov, najmä pre mladé nesolventné rodiny. Podľa aktuálnych štatistík sa napríklad cena trojizbového bytu v Hlohovci pohybuje od dvoch miliónov korún.

Čo sa týka kultúrneho vyžitia v meste, Hlohovec trpí akútnym nedostatkom kvalitných podujatí určených najmä tým najmenším. Treba otvorene priznať, že súčasná koncepcia kultúry sa orientuje predovšetkým na vyššie vekové kategórie. O tom, že mesto má eminentný záujem na podpore aktivít adresovaných seniorom svedčí aj zoznam projektov uchádzajúcich sa o rôzne formy dotácií. Na druhej strane, napriek sympatickej iniciatíve vychádzajúcej z radov občanov, vedenie mesta nepodporilo ani myšlienku existencie materského centra: „Hlavní predstavitelia mesta by mali myslieť aj na tých, ktorí v Hlohovci vyrastajú. Mali by sa k nim správať tak, aby tu chceli žiť, aj keď raz budú dospelí,“ tvrdí nespokojná mamička na materskej dovolenke.

Oddaní lokálpatrioti pravdepodobne nebudú súhlasiť, ale príčina odlivu obyvateľstva sa do značnej miery ukrýva aj v týchto skutočnostiach. Aj oni totiž tvoria reálnu súčasť života v Hlohovci tak, ako ho vnímajú samotní ľudia. Tentoraz však bez permanentnej proklamácie úspešného budovania, neustále sa zvyšujúcej prosperity a bez ružových okuliarov.

Galéria k článku