Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. november 2008

Hlohovec bez alkoholu na verejnosti

Mesto prijalo nariadenie o obmedzení požívania, predaja a podávania alkoholických nápojov.

Neblahý vplyv alkoholu je všeobecne známy. Aj preto existujú určité obmedzenia jeho predaja, podávania a požívania. Niektoré z nich reguluje štát prostredníctvom zákonov. Medzi inými aj zákazom predaja a podávania alkoholu osobám mladším ako 18 rokov, alebo podnapitým osobám. Medzi takéto nariadenia patrí aj zákaz podávania alkoholu na verejných zhromaždeniach s výnimkou piva a vína.

Okrem toho však dáva zákon obciam a mestám možnosť obmedziť predaj, podávanie a konzumáciu alkoholu v určitých hodinách a dňoch. Aj preto sa Mesto Hlohovec, podobne ako iné mestá, rozhodlo využiť túto možnosť a prijalo VZN 102/2008. Svoje rozhodnutie odôvodnilo: „...zabezpečením zdravých podmienok a spôsobu života obyvateľov mesta Hlohovec, predovšetkým mládeže, ako aj z dôvodu zabezpečenia a ochrany verejného poriadku i životného prostredia v meste a tiež ochrany majetku mesta a majetku jeho obyvateľov.“ 

Predmetom obmedzenia je zákaz požívania alkoholických nápojov v čase od 06:00 hod. do 03:00 hod. nasledujúceho dňa na týchto verejne prístupných miestach v meste Hlohovec:

- v okolí areálov škôl a školských zariadení, na detských ihriskách a pieskoviskách
- v okolí zdravotníckych zariadení, v okolí úradov verejne správy
- v okolí kostolov a na cintorínoch
- v Zámockej záhrade a ostatných parkoch v meste
- v priestoroch a okolí železničnej stanice, v prístreškoch a na zastávkach prímestskej dopravy a mestskej hromadnej dopravy
- na Námestí sv. Michala, Námestí sv. Cyrila a Metoda, na Františkánskom námestí a na uliciach Za poštou, Michalská, Pod Beranom, Kamenná, SNP, Hlohová, Tolstého, M.R. Štefánika, Komenského, Starý rínok, Pribinova, Jesenského
- v m.č. Šulekovo na uliciach Šulekova, Školská, Ľ. Podjavorinskej, Osloboditeľov a Záhradnícka.

Celoplošné obmedzenie a bez časového ohraničenia by bolo v rozpore s ústavou a Listinou základných práv a slobôd. Zákaz sa nevzťahuje na exteriérové sedenia pred prevádzkami, zriadené so súhlasom mesta Hlohovec. Taktiež pre prípady v čase konania kultúrnych podujatí, alebo príležitostných trhov (napr. vianočných) s povoleným predajom alkoholických nápojov.

K určitým obmedzeniam došlo aj v prípade predaja a podávania alkoholických nápojov. V čase od 18:00 hod. do 24:00 hod. sa vzťahuje zákaz na predávanie a podávanie alkoholu aj v stánkoch a iných zariadeniach s predajom na verejne prístupné miesto (tzv. predaj cez okienko). Prevádzkovatelia sú povinní na toto obmedzenie upozorniť verejnosť výrazným označením.

Kontrolu nad plnením tohto nariadenia budú vykonávať hliadky mestskej polície. Za jeho porušenie môžu udeliť fyzickej osobe blokovú pokutu do výšky tisíc korún. Právnická osoba môže byť sankcionovaná až do výšky 200–tisíc korún.





Podobné témy
Ohňostroje budú viac pod kontrolou
Ohňostroje budú viac pod kontrolou
Hlohovec má nové nariadenie o používaní zábavnej pyrotechniky. Prináša jasnejšie pravidlá a vyššie pokuty.