Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

31. máj 2009

Snažím sa vyhovieť občanovi

Vy ste sa pýtali, mestský poslanec Oliver Pestún odpovedal.

Meno mestského poslanca Olivera Pestúna začalo výraznejšie rezonovať medzi obyvateľmi Hlohovca vďaka jeho aktívnym vystúpeniam, v ktorých poukazuje na rôzne problémy či neštandardné praktiky v meste. Jeho vyjadrenia na adresu dotknutých strán neraz vyvolávajú ostrejšiu výmenu názorov. Nakoľko otvorená kritika Olivera Pestúna neostala bez povšimnutia ani na diskusnom fóre tejto stránky, rozhodli sme sa dať vám možnosť zasielať mu v priebehu celého uplynulého týždňa otázky.

Dobrý deň pán Pestún. Chcel by som sa Vás opýtať, čo si myslíte o využívaní eurofondov v Hlohovci. Ktoré oblasti by bolo podľa Vás potrebné rozvíjať?
Podľa materiálov a informácií, ktoré som mal za svoje pôsobenie ako poslanec k dispozícii, je len veľmi ťažko hodnotiť, či sa dalo urobiť viac alebo nie. Tie informácie, o tom ako pracuje oddelenie rozvoja sú z môjho pohľadu slabé. Samozrejme, pani JUDr. Žáková ma na oddelenie pozvala, aby som sa oboznámil s jeho činnosťou. Môj názor je: Samospráva má byť otvorená a informácie majú dostávať všetci. Dôležité sú všetky oblasti, ale určite viac pozornosti si zaslúžia naše deti a mládež, s čím súvisí oblasť výchovy a vzdelávania.

Dokedy budete kopať okolo seba ako zdochýnajúci kôň? Dokedy ešte chcete urážať všetkých, na ktorých ukáže niekto iný?
Teším sa z Vašej pozornosti, patríte medzi tú menšinu, ktorá sa zaujíma o dianie verejné, čo je chvályhodné. Možno by nezaškodilo držať si určitú úroveň.

Ktoré tri problémové oblasti v Hlohovci by ste považovali za nutné okamžite riešiť? Myslíte si, že súčasná zainteresovanosť občanov Hlohovci k otázkam a problémom mesta je dostatočná?
1. Vodárenské a technické služby, 2. Bytové hospodárstvo, 3. Dom kultúry. Zainteresovanosť občanov nie je dostatočná, len neviem, či to nie je aj následok dlhodobého vývinu prístupu k občanovi.

Pán Pestún, uvažujete nad kandidatúrou na primátora Hlohovca, alebo si myslíte, že proti straníckym klikám v Hlohovci je malá šanca na úspech?
Uvažujem. Vo voľbách rozhoduje občan. Ak je občanovi jedno kam putujú jeho peniaze a ako je s nimi nakladané, potom mu zostáva iba zamyslieť sa, či sa rozhodol správne.

Nepotrebujete k sebe Sanča Panča? Len pre prípad, že by ste visel na lopatke veterného mlyna... alebo ležal na lopatkách prejdený Ičkom... Štefan je Pišta a Ičko je Ivan... len že si nepletiem mená... Že som drzá? Ani trochu...
Potrebujem.

Dobrý deň pán poslanec. Chcel by som sa spýtať, či uvažujete o kandidovaní na post primátora v budúcoročných voľbách?
Uvažujem. A privítam každú pomoc, ktorá mi v tom uvažovaní pomôže sa rozhodnúť.

Pane prečo to v Hlohovci vždy bude tak???????? Podozrivé rozšírenie komisie, Pochybnosti nad výsledkom konkurzu. NO ALE INU VEC SOM SA CHCEL OPYTAT PRECO MATE TAKE PLATY,VED NORMALNEMU SMRTELNIKOVY SA ZATOCI MOZEG PRI TOM!!!!!!!!!!!!!!!
Vždy to tak byť nemusí. Ja verím v krajší a lepší Hlohovec. No a z toho platu sa točí hlava aj mne , budem hovoriť o sebe: príjem za rok 2008 vo funkcii poslanca predstavuje čiastku v čistom 17 100 Sk.

Dobrý deň pán Pestún. Už dlhšiu dobu sledujem Vaše vystúpenia počas zasadnutí mestského zastupiteľstva a tak mi napadla otázka, ako vlastne tuto Vašu aktivitu vnímajú kolegovia – poslanci? Stretávate sa aj s nejakými reakciami priamo od občanov?
Ako ma vnímajú kolegovia to môžem posúdiť len z ich reakcií, takže bolo by to subjektívne a to nechcem. Reakcie občanov sú pozitívne a nebyť ich, tak by som neuvažoval o kandidovaní na post primátora.

Otázka pre p. Pestúna, ako poslanca za volebný obvod: 7 (Mlynská, Okrúhla, Pltnícka, Školská, Šulekova, Záhradnícka, D. Jurkoviča, Hájska, Holubyho, J. Kráľa, L. Novomeského, Terezov.) - aká je aktuálna situácia okolo dokončenia kanalizácie v mest. časti Šulekovo, ul. Okrúhla - sú tam postavené novostavby rodinných domov, ktoré sa nemôžu napojiť na kanalizáciu, ktorá o pár metrov ďalej existuje, ale musia to riešiť žumpou?
Na poslednom MsZ sa schvaľovala čiastka pre spolufinancovanie projektu kanalizácie v časti Šulekovo. Čiastka bola schválená, tým aj projekt na dokončenie kanalizácie. Teraz už len zostáva čakať, či dostane mesto peniaze z fondov a to má na starosti manažér mesta pán primátor PhDr. Dlhopolček.

Netrápi Vás ako poslanca za miestnu časť Šulekovo, že miestny cintorín vyzerá ako LUNIK IX. Nepokosená - miestami až metrová tráva medzi hrobmi...?
Trápi a mnoho ďaľších vecí, ktoré by mali byť v tomto meste samozrejmosťou. Ja ako poslanec môžem na nedostatky poukazovať priamo na úrade, alebo potom v interpeláciách. Ak si pozriete na tejto www stránke moje interpelácie a odpovede tak by Vám to malo byť jasnejšie. Je to smutné, ale je to tak. V tomto meste sú problémy vôbec s udržaním čistoty a pokosením trávy a stále sa to opakuje. Zodpovednými sú úradníci na mestskom úrade. Ale verte mi, ani ich práca nie je ľahká, hlavne ak majú  jednať s Vodárenskými a technickými službami.

Dobrý deň, chcel by som vedieť Váš názor na úroveň informovanosti občanov zo strany Hlohoveckej televízie a mestského úradu. Ak by ste mali tu možnosť, ako by ste si Vy predstavovali informovanosť občanov a živé prenosy z mestského zastupiteľstva?
Táto téma bola diskutovaná na poslednom MsZ, kde som sa jasne vyjadril k práci Hlohovskej televízie. Ak má byť Hlohovská televízia jediným médiom, ktoré bude informovať občanov o dianí v meste nemôže to robiť slobodne, lebo je priamo napojená na rozpočet mesta. Informovanosť v smere mesto-občan má nízku úroveň. Ja osobne v tom vidím účel. Moju predstavu vystihujú moje konkrétne návrhy na  MsZ: Nerobiť zostrih MsZ aspoň v časti interpelácie, na WWW stránke mesta zobrazovať všetky informácie, ktoré sú na úradnej tabuli a na tej istej stránke mať aj všetky interpelácie a odpovede.

Plánujete kandidovať na post primátora? Podporu máte určite dostatočnú, ak to záleží práve od tohto kritéria. Ďalšie otázky sa budú týkať práve toho, či plánujete ako potencionálny budúci primátor s daným stavom vecí niečo robiť, prípadne môžu byť tieto otázky prednesené ako interpelácie na najbližšom zasadnutí MsZ.
Snažím sa pokiaľ je to v mojich silách občanom vyhovieť a pomôcť im, ešte som nikomu nepovedal "nie".

Som občan Šulekova - čo sa bude diať s nedokončenou cestou, resp. zúženou pri Veterinárnej stanici, hlavne keď sa teraz naťahuje nový asfalt na hlavnom ťahu do Hlohovca (a zbytočne, na koľko ten pôvodný asfalt bol na svoj vek stále veľmi kvalitný)? Pri spomínanej Veterinárnej stanici sa nachádzajú minimálne 3 veľké jamy, ktoré dávajú tlmičom na autách zabrať a rovnako tá zúžená časť robí problémy, hlavne keď idú 2 autá oproti sebe.
Ulica Osloboditeľov bude dokončená po získaní finančných prostriedkov z predaja pozemkov v priemyselnom parku v časti Šulekovo. Odpredaj bol naplánovaný už minulý rok, avšak investor odstúpil od zmluvy. Finančné zdroje z rozpočtu mesta priamo nie sú určené do roku 2010 na dokončenie tejto ulice.

Šulekova ulica je v hroznom stave. Bolo by možné túto cestu celú rekonštruovať vrátane chodníka/ov ako bola rekonštruovaná ul. Osloboditeľov? (ale nie tou istou firmou, pretože bývam práve na tejto ulici, vyzerať vyzerá pekne, ale účelovo je navrhnutá otrasne, pretože určitá časť obyvateľov nemôže parkovať pred vlastným domom tak, aby auto neblokovalo jeden jazdný pruh alebo chodník).
Ulica Šulekova môže začať byť rekonštruovaná až po dokončení kanalizácie, ale projekt by sa mohol už začať pripravovať.

Prečo sa zbytočne naťahuje nový asfalt na hlavnom ťahu, keď sa mohla dať robiť rovno nová kruhová križovatka pri čerpacej stanici pri Šulekove? Bude sa vôbec robiť? Ak áno, tak nový asfalt sa tam dáva úplne zbytočne.
Tento úsek cesty patrí pod VÚC, nemám dostupné informácie.

Kedy sa konečne osvetlí križovatka pri Šulekove aspoň provizórne? Nestačili doterajšie dopravné a aj smrteľné nehody?
Táto požiadavka už odznela v mojich interpeláciách, pán Ing. Hudec už začal s realizáciou.

Nová cyklotrasa je fajn, ale je krátka. Je možné vyasfaltovať hrádzu od Hlohovca po Piešťany a po Sereď? Od polikliniky urobiť premostenie pre chodcov a cyklistov v smere do Šulekova a napojiť sa na hrádzu do Serede, ktorá by mohla byť tiež vyasfaltovaná. Tým by vznikla veľmi dlhá cesta pre cykloturistov a rovnako prepojenie Šulekova priamo k poliklinike, kam by Šulekovčania mohli dochádzať peši, resp. na bicykli.
Je potrebná spolupráca s okolitými obcami a hlavne nájsť finančné zdroje pre realizáciu.

Dobrý deň pán poslanec. Rada by som sa spýtala, ako to je s lávkou do Šulekova. Pred voľbami sa toho veľa nahovorilo a nič sa nedeje. Je výstavba lávky reálna? Veľmi by sa zvýšila bezpečnosť detí a tiež pracujúcich, ktorí dochádzajú do priemyselného parku.
V tomto volebnom období, čo sa týka rozpočtu mesta, neboli zaradené žiadne finančné prostriedky na realizáciu lávky.

Dobrý deň pán poslanec. Chcela by som sa spýtať na využívanie eurofondov. Myslíte si, že v našom meste je urobené všetko preto, aby sa získali tieto prostriedky a účelne využili? Ešte by ma zaujímalo, ako by ste si predstavovali zlepšenie práce s mládežou.
K eurofondom som sa už vyjadroval. K druhej časti - mestu Hlohovec chýba mládežnícky parlament, bola spracovaná koncepcia práce s mládežou zo strany mesta, boli tam dobré myšlienky, čas ukáže, ako sa premietnu do praxe.

Chcel by som sa spýtať na Vašu predstavu riešenia dopravnej situácie v Hlohovci. Je vybudovanie obchvatu reálne?
Nie som odborník na dopravu, moja predstava by bola laická. Sú ľudia ktorí sa veci rozumejú a treba s nimi komunikovať. Vybudovanie obchvatu je reálne má to však jeden problém, potrebujeme zhruba 340 000 000 Eur.