Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. august 2009

Dostatočne informovať je pre magistrát záťažou

Princípy otvorenej samosprávy sa zatiaľ radnici napĺňať nedarí.

Vedenie mesta sa prezentuje ako orgán ústretový voči občanom, realita však svedčí o opaku. Jednoducho viazne komunikácia. Napriek tomu, že iba prednedávnom poslanci odsúhlasili strategický materiál rozvoja, akoby sa na niektoré body z tohto dokumentu pozabudlo. Dôležitou súčasťou programu mesta na najbližšie obdobie sú totiž aj aktivity smerujúce k otvorenej samospráve.

Krédo transparentnosti však v Hlohovci rozhodne nemá zelenú. Dôkazom toho je aj prakticky nefungujúci inštitút hovorcu. Hlohovec sa stal populárnym aj ako mesto, kde si hovorkyňa sama vyberá novinárov, s ktorými bude komunikovať a kde majú zástupcovia mestom prizvaných médií nadštandardné podmienky. Postoj k poskytovaniu informácií vystihuje aj konanie primátora, ktorý svojho času odmietol poskytnúť  zoznam záujemcov o kúpu zámku, či zápisnicu zo zasadnutia mestskej rady. Podobne sa zachovala aj väčšina poslancov, ktorá nesúhlasila so zverejňovaním vlastných interpelácií na oficiálnej webovej stránke. Svoj názor zmenili až krátko potom, ako sa tieto informácie objavili na našom internetovom portáli. Správanie niektorých zástupcov vedenia mesta a tunajšej samosprávy tak vyvoláva chvíľami dojem súkromného podniku, nie služby vo verejnom záujme.

Na ostatnom zasadnutí poslancov sa tŕňom v oku stali aj faktúry, ktoré sme si vyžiadali od magistrátu. Ján Dlhopolček považoval žiadosť, na ktorej podľa jeho tvrdenia pracovali úradníci  päť dní, za enormne zaťažujúcu. Ako reakciu na výhrady primátora sme priamo na zasadnutí uviedli Mesto Šaľa, ktoré tieto údaje na svojej internetovej stránke zverejňuje. Do diskusie sa zapojila aj prednostka Eva Lukáčová, ktorá podotkla, že mesto, ktoré sme uviedli ako príklad je na Slovensku výnimkou. Následne prítomných zástupcov informovala o fungovaní špeciálneho oddelenia v Šali, ktorého jedinou náplňou je údajne práve zverejňovanie informácií na stránke mesta. Hlohovský úrad však, podľa slov prednostky, takýmito personálnymi kapacitami nedisponuje.

Priamo v Šali sme sa dozvedeli, že žiadne špeciálne oddelenie vytvorené pre spomenutý účel na radnici nefunguje. Naopak, viceprimátor mesta Jozef Mečiar nás informoval o znížení počtu zamestnancov od roku 2007, teda od obdobia, kedy sa magistrát rozhodol zverejňovať informácie o hospodárení na svojej stránke. Podľa jeho slov však táto aktivita nie je technicky ani časovo náročná a rádovo sa dá počítať v minútach. Tvrdenie prednostky na verejnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa preto nezakladalo na pravde.

Jednou z ciest transparentného hospodárenia sú aj elektronické aukcie. Týmto spôsobom verejného obstarávania by mohla samospráva ušetriť v priemere až okolo 18 percent. Zavedenie elektronických aukcií už niekoľkokrát ponúkla Mestskému úradu v Hlohovci spoločnosť WELL management. Podľa vyjadrenia jej konateľa Ľuboša Babaríka súčasný magistrát zatiaľ neprejavil o tento systém záujem. Údajne z dôvodu, že v Hlohovci funguje všetko tak, ako má. Zostáva len dúfať, že budúce vedenie bude k pojmu otvorená samospráva skutočne otvorené.  

Galéria k článku





Podobné témy
Zmluvy na webe dopadli priemerne
Zmluvy na webe dopadli priemerne
Hlohovec by mohol zverejňovanie zmlúv vylepšiť. Z mestských organizácií prinášajú dokumenty len niektoré.

Mesto začalo zverejňovať zmluvy. Prikazuje to zákon.
Mesto začalo zverejňovať zmluvy. Prikazuje to zákon.
Hlohovčania môžu vďaka zmluvám na internete lepšie kontrolovať hospodárenie mesta.

Komu platí mesto najviac?
Komu platí mesto najviac?
Mesto vyplatilo stavebnej firme v priemere 146 tisíc korún na deň.

O dôvere
O dôvere
Príklady rozhodnutí samosprávy "nad rámec zákona".

Princíp rovnosti
Princíp rovnosti
Účasť verejnosti a médií na zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Hlohovci.