Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. november 2009

Rozpočet bude skromnejší, mesto však dlhy odpúšťa

Nemocnica takmer 60-tisíc eur zaplatiť nemusí.

Dlžoba nemocnice za nájom do mestskej kasy nepribudne. Rozhodli o tom poslanci na svojom októbrovom zasadnutí. Po vymenovaní nového riaditeľa, prevode obchodného podielu na súkromnú spoločnosť a predaji časti nehnuteľného majetku, je to v krátkom časovom horizonte ďalší krok, o ktorom rozhodla samospráva v súvislosti s týmto zdravotníckym zariadením. Paradoxne sa tak stalo v čase, keď už bolo isté, že rozpočet na rok 2010 bude skresaný minimálne o 15 percent.

Spoločnosť KLIMATI LOGISTIC sa stala väčšinovým vlastníkom nemocnice s poliklinikou v júni tohto roku, pričom mestu ostal 49-percentný podiel. Pri schvaľovaní zapôsobil najmä argument poskytnutia finančných zdrojov, ktoré mali upadajúcemu zariadeniu napomôcť pri prekonávaní hospodárskej krízy a platobnej neschopnosti. V tom čase nemocnica v Hlohovci dlhovala na nájomnom a nezaplatené pohľadávky z jej strany evidovali aj poisťovne. Počas obdobia, keď mesto figurovalo ako jediný vlastník spoločnosti, využívali sa prostriedky z nájmu na údržbu nemocnice. Nakoľko neuhradené záväzky predstavovali približne 100-tisíc eur (3-miliónov korún), vstup solventného investora sa mohol zdať ako jediné správne riešenie. Dnes je všetko inak. KLIMATI LOGISTIC požiadala mesto o odpustenie dlhu vo výške 58 089,36 eur (1 750 000 korún). Dôvod? Nedostatok finančných prostriedkov. Pri rozhodovaní mal poslancov obmäkčiť  krízový vývoj ekonomiky a plán vybudovania diagnostického centra z prostriedkov Európskej únie.

Proti návrhu sa postavil Oliver Pestún: „Na júnovom zastupiteľstve sme schvaľovali odpredaj časti nemocnice s poliklinikou spoločnosti KLIMATI LOGISTIC s tým, že všetky záväzky uvedená firma vysporiada,“ vyjadril sa poslanec a prišiel s iniciatívou stiahnuť materiál z rokovania. Dôvody týkajúce sa nepriaznivého vývoja hospodárstva označil za výsmech voči mestu a jeho občanom. Pestúna nepresvedčili ani argumenty týkajúce sa plánov do budúcnosti: “Nie je zaručené, že uvedený projekt sa bude realizovať a my tu máme rýchlo schvaľovať odpis pohľadávky.“ Ako riešenie navrhol splátkový kalendár. Podobný názor vyslovila aj poslankyňa Helena Pekarovičová. Viceprimátor Peter Dvoran dal síce Pestúnovi za pravdu, zároveň však uviedol, že s odpustením dlhu súhlasí v záujme udržania zariadenia pri živote.

Podľa vyjadrenia konateľa spoločnosti Štefana Masaryka Koóša vznikol dlh v minulom období a jeho odpustením by mesto napomohlo k rozvoju nemocnice. Jedenásť poslancov nakoniec s návrhom súhlasilo. Oliver Pestún s Helenou Pekarovičovou sa vyjadrili proti a Silvia Rybnikárová, Juraj Kabát a Ivana Kopányiová sa hlasovania zdržali.

Na pozvánke ostatného zasadnutia mestského zastupiteľstva dostali občania priestor pre svoje vyjadrenia po bode „Rôzne“. Doteraz mohli vždy vystúpiť o 13:00 hodine. Na rozdiel od predchádzajúcich rokovaní, konkrétny časový údaj v októbrovom programe chýbal. Väčšina poslancov však s návrhom prehodiť rokmi zaužívanú tradíciu nesúhlasila. Milan Domaracký síce prišiel s nápadom vypočuť si hlas ľudu o 9:00 hodine ráno, nakoniec však poslanci súhlasili s tým, že nič sa meniť nebude a všetko ostane tak ako doteraz.

Navonok malicherný problém však ešte v ten deň vyvolal zmätok. O jednej hodine vyzval primátor občanov, aby využili svoj priestor. Počkal niekoľko sekúnd a keďže sa nikto neprihlásil, zastupiteľstvo pokračovalo ďalšími bodmi zasadnutia. Krátko na to vošiel do sály Karol Foltánek, ktorý už roky upozorňuje najmä na problémy týkajúce sa dopravnej situácie v meste. Nakoľko v programe nebola presne určená hodina pre občianske vyjadrenia a rokovanie stále prebiehalo, čakal kým dostane slovo. Potom, ako sa primátor rozlúčil s prítomnými, obrátil sa naňho s otázkou, či nemá pre verejnosť čas. Ján Dlhopolček však reagoval podráždene a dodatočne vystúpiť už občanovi neumožnil. Vzhľadom na blížiace sa voľby do samosprávnych krajov sa tak primátor obozretne vyhol kritike, ktorá by mu šance na poslanecké miesto zaiste nezvýšila. Dialóg, ktorý nasledoval vám prinášame na zvukovom zázname.


Galéria k článku





Podobné témy
Jozef Hviezdarek neuniesol kritiku. Reagoval urážkami
Jozef Hviezdarek neuniesol kritiku. Reagoval urážkami
Dozorná rada tunajšej nemocnice je nefunkčná. Jej predsedu však poslanci neodvolali.

Nemocnica: Kabaret v priamom prenose
Nemocnica: Kabaret v priamom prenose
Zať konateľa nemocnice neudržal nervy na uzde. Verejne sa vyhrážal poslancovi, ktorý situáciu na poliklinike kritizoval.

Veriteľom nemocnice má byť i poslanec Varga
Veriteľom nemocnice má byť i poslanec Varga
Pôžičku Ivana Vargu neziskovému podniku potvrdil aj primátor. Znechutený poslanec opustil rokovanie zastupiteľstva.

Rozprávka skončila. Nemocnica spláca dlhy
Rozprávka skončila. Nemocnica spláca dlhy
Dlh spoločnosti dosiahol astronomické rozmery. Konateľ ju chce zachrániť úspornými opatreniami.

Horúcou témou zastupiteľstva je nemocnica
Horúcou témou zastupiteľstva je nemocnica
Nový konateľ zadlženej polikliniky oboznámi poslancov so stavom spoločnosti. Vystúpiť sa chystajú i aktivisti proti skládke.