Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

8. február 2010

Šulekovčania sa žalujú: Mesto naše problémy nerieši

Nespokojnosť v miestnej časti narastá. Ozývajú sa hlasy za osamostatnenie od Hlohovca.

Šulekovčania sú presvedčení, že mesto na nich šetrí. Tvrdia, že zisky za pozemky pod priemyselným parkom, ktoré obohatili mestskú kasu, príliš nepocítili. Niektorí sú dokonca za to, aby sa miestna časť Hlohovca stala opäť samostatnou obcou. 

Šulekovo, do roku 1948 známe ako Bereksek, sa zlúčilo s Hlohovcom pred tridsiatimi rokmi. V miestnej časti žije vyše tritisíc obyvateľov. Mnohí z nich nepovažujú pričlenenie k mestu za šťastné riešenie. Tŕňom v oku sa stal najmä odpredaj šulekovských pozemkov pod priemyselným parkom. „Mesto z toho profituje, tak aspoň niečo by sa malo Šulekovu vrátiť,“ napísal jeden z návštevníkov internetového fóra.

Magistrát znevýhodnenie nepripúšťa: „Vo volebnom programe primátora boli odprezentované aktivity slúžiace nielen ku skvalitneniu života obyvateľov Hlohovca, ale aj miestnej časti Šulekovo,“ vyjadrila sa už dávnejšie pre Magazín hovorkyňa mesta Eva Uhráková. Miestni majú na vec iný názor. Počas aktuálneho volebného obdobia Jána Dlhopolčeka si síce polepšili o časť kanalizácie, detské ihrisko, či centrum pre dôchodcov, otvorené ale ostávajú iné závažné témy.

Okrem zlých alebo nedoriešených ciest (časť „humná“), je to aj nebezpečný chodník popri hlavnom dopravnom ťahu. Východisko by mohla priniesť lávka cez rieku. Ani vznik nových závodov a ľudia kráčajúci denne do práce sa však nestali impulzom pre jej výstavbu. „Myšlienku zrealizovať lávku zahrnuli iní kandidáti na post primátora do svojich volebných programov,“ uviedla Uhráková. 

Obyvateľov taktiež trápi zanedbaná starostlivosť o verejné priestranstvá, či už je to kosenie, čistenie ulíc alebo zimná údržba. Na sústavne sa opakujúce problémy upozorňuje vedenie mesta aj Oliver Pestún. Podobný názor má aj jeho poslanecká kolegyňa Silvia Rybnikárová: „Miestna časť Šulekovo je súčasťou Hlohovca a zaslúžila by si rovnakú starostlivosť ako iné časti mesta,“ vyjadrila sa počas zastupiteľstva.

Radnica stanoviskom spoločnosti Vodárenské a technické služby deklaruje, že údržbu zabezpečila: „Komunikácie v miestnej časti Šulekovo boli viackrát čistené najmä po zimnom období. V roku 2009 tu bolo na údržbu verejných priestranstiev určených 5 osôb z radov dlhodobo nezamestnaných. Na túto činnosť nie sú osobitne vyčlenené finančné prostriedky, ale realizujú sa v rámci rozpočtu mesta.“

Neistá je aj budúcnosť tunajšej základnej školy, ktorá minulý rok zaznamenala najväčší pokles detí v rámci Hlohovca. „Jedným z hlavných problémov je odchod žiakov z tejto školy. Ak nebudú žiaci, nebude škola,“ vyjadril sa v septembri Pestún. Magistrát tvrdí, že menší počet žiakov súvisí s poklesom populácie a pocítila ho väčšina škôl. Práve od počtu detí sa ale odvíja balík, ktorý zariadenie získava na svoje financovanie. Ak náklady neutiahne hrozí, že neprežije.

Problémy vyústili až k radikálnym postojom: „Treba urobiť iba jedinú vec, a to osamostatnenie sa od Hlohovca! Myslím si, že to je jediné možné riešenie,“ vyjadril sa vo fóre nespokojný  Šulekovčan. Takýto krok je možný vtedy, ak v obci žije najmenej tritisíc ľudí, má vlastné katastrálne územie, nesplynula s ostatnými časťami a do jej rozvoja neboli vložené investície, od ktorých je závislé celé mesto. Podstatné je, aby o rozdelenie požiadalo petíciou aspoň 75 percent obyvateľov pôvodnej obce.





Podobné témy
Otvorenie kancelárie prvého kontaktu v Šulekove
Otvorenie kancelárie prvého kontaktu v Šulekove
Mesto Hlohovec od utorka 5. mája 2015 otvára pre verejnosť kanceláriu prvého kontaktu v mestskej časti Šulekovo.

Nová referentka bude Šulekovčanom k dispozícii v klientskom centre od 1. mája
Nová referentka bude Šulekovčanom k dispozícii v klientskom centre od 1. mája
Od 1. apríla mesto Hlohovec obsadilo pracovnú pozíciu „referent pre záležitosti m. č. Šulekovo“.

Výstavba kanalizácie zmenila cesty na tankodrom
Výstavba kanalizácie zmenila cesty na tankodrom
Po výstavbe kanalizácie ostali Šulekovčanom cesty plné jám. Mesto nemá na opravu peniaze.