Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

7. marec 2010

Policajti nevedia čo s opilcami, chýba záchytka

Život v meste znepríjemňujú túlavé psy a ľahostajní vodiči.

Mestská polícia v Hlohovci zaznamenala v uplynulom roku takmer 1400 priestupkov. Príslušníci udelili pokuty za viac ako 13-tisíc eur. Najväčšie problémy spôsobovali opilci, túlavé psy a vodiči parkujúci, kde sa im zapáči.

Najhoršie v minuloročnej bilancii dopadlo centrum mesta s priľahlými ulicami. Okrem dopravných prehreškov išlo najmä o nezhody občianskeho spolunažívania či priestupky súvisiace s alkoholom. Kritické boli najmä piatky a soboty.

Problémom sú opilci povaľujúci sa na uliciach. Záchytka neexistuje a príslušníkov tak čaká neľahká úloha. Podgurážených jedincov totiž nie je kam umiestniť: „Často o nich nemajú záujem ani rodiny, alebo ide o bezdomovcov,“ uviedol policajný náčelník Jozef Šoka. V minulom roku riešili 111 takýchto prípadov. Východiskom nie je ani rýchla zdravotná pomoc. Tá osobu prevezme iba pri ohrození zdravia a života. „Na Trnavský samosprávny kraj sa dá požiadavka, aby sa záchytná stanica v ďalšom roku zriadila,“ prisľúbil primátor Ján Dlhopolček s tým, že mesto peniaze na tieto účely má.

Čoraz väčšie riziko predstavujú túlavé psy. Zvieratá sú premnožené a majitelia sa k nim nehlásia. Nakoľko sú útulky preplnené, policajti zredukovali odchyt iba na prípady ohrozenia. Situácia sa však vyostrila, keď psy začali útočiť na ľudí: „V poslednom čase došlo k trom prípadom uhryznutia,“ povedal náčelník. Obavy majú najmä Šulekovčania, keďže dva útoky sa stali práve v ich miestnej časti. Magistrát prisľúbil prísnejšiu kontrolu evidencie zvierat. Na túlavé psy bez známok si posvieti aj štátna polícia v spolupráci s nitrianskou pobočkou.

V rámci dopravy porušovali vodiči najmä zákaz zastavenia. „Papuče“ nasadili príslušníci v 198 prípadoch. Takmer tretinu z nich si našli šoféri na Ulici M. R. Štefánika. Zriedkavosťou nie sú ani autá zaparkované priamo na priechodoch. Komplikáciu prinieslo spoplatnenie hovorov na telefónne číslo 159. Linku využívali aj domáci a vozidlá zásobovania, keď sa potrebovali dostať na pešiu zónu. Momentálne je preto zábrana vjazdu na ňu spustená a policajti musia venovať kontrole väčšiu pozornosť. Radnica zvažuje úhradu telefónnej linky z mestskej kasy.

Hlohovčania si myslia, že k zlepšeniu by napomohli pešie hliadky. „Chodia na aute a žiaľ, každý dopredu vie, že idú policajti,“ vyjadril sa Jozef Hviezdarek. Ako príklad uviedol poslanec dopravné značky na Radlinského ulici, ktoré doplatili na vyčíňanie vandalov a požiadal o posilnenie hliadok najmä cez víkendy. Podľa náčelníka vznikol problém v období, keď polícii chýbali traja príslušníci. Koncom roka sa podarilo stav doplniť.

Milan Domaracký vidí možnosti v spolupráci medzi obyvateľmi, políciou a mestskou televíziou. Poslanec prišiel s návrhom zverejňovať ľudí ignorujúcich priechody pre chodcov či zle parkujúcich vodičov. „Na druhej strane sú médiá, ktoré vedia veľmi pružne zareagovať na úplné prkotiny aj to, čo sa ich vôbec netýka,“ dodal zároveň Domaracký. 

Galéria k článku





Podobné témy
Nové auto vo farbách mestskej polície
Nové auto vo farbách mestskej polície
Mestská polícia Hlohovec má od pondelka 20. júna vo svojom vozovom parku nové služobné vozidlo.

Poslanci rozhodnú o novom náčelníkovi Mestskej polície
Poslanci rozhodnú o novom náčelníkovi Mestskej polície
Poslanci Mestského zastupiteľstva budú vo štvrtok rozhodovať o vymenovaní nového náčelníka Mestskej polície v Hlohovci.

Mesto obsadzuje pozíciu „Náčelník Mestskej polície“
Mesto obsadzuje pozíciu „Náčelník Mestskej polície“
Záujemcovia o miesto musia spĺňať kvalifikačné predpoklady, a to vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a prax v riadiacej činnosti v bezpečnostných zložkách – minimálne 5 rokov.

Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Mestská polícia Hlohovec naplánovala služby policajných hliadok aj v civile. Posvietia si na psičkárov.

Polícia v Hlohovci kontrolovala požívanie alkoholu mladistvými
Polícia v Hlohovci kontrolovala požívanie alkoholu mladistvými
Hliadky preverili osem vytypovaných pohostinských zariadení.