Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

19. apríl 2010

Do parlamentu chcú aj Hlohovčania

O priazeň voličov sa uchádza primátor, jeho zástupca aj traja mestskí poslanci.

Na kandidátkach politických strán figurujú aj Hlohovčania. Z „mesta ruží“ zabojuje o kreslo v parlamente trinásť uchádzačov. Okrem známych tvárí komunálnej politiky nájdeme medzi nimi predavača, elektrikára či motocyklového pretekára.

Svoj niekdajší  úspech si chce pripomenúť Ján Dlhopolček. Počas ostatných dvoch volebných období primátor zároveň pôsobil ako poslanec krajského zastupiteľstva a do roku 2006 taktiež v Národnej rade SR. Po tom ako obhájil miesto v župných voľbách, by sa rád opäť dostal do veľkej politiky. Dlhopolček ostáva verný farbám ĽS – HZDS, ktorá ho nominovala na dvadsiate miesto.

V rovnakom straníckom tričku skúša z 95. pozície šťastie mestský poslanec Miroslav Začko. Ctižiadostivý majiteľ stolárskej firmy, ktorý už predtým neúspešne kandidoval v krajských voľbách, sa snaží zviditeľniť počas rokovaní zastupiteľstva a na občianskych stretnutiach. Skôr narodení ho mohli nedávno vidieť na podujatí k MDŽ pod záštitou hnutia, mladšie ročníky možno objavili jeho profil na stránke Facebook. Medzi zaregistrovaných užívateľov sociálnej siete patrí taktiež Ján Dlhopolček.       

O hlasy voličov za SMER - SD zabojuje viceprimátor Ján Tassy, ktorý zastrešuje najmä získavanie eurofondov v Hlohovci. Kreslo v parlamente by si rád udržal Ivan Varga. Členovi výboru pre financie, rozpočet a menu patrí poradové číslo 55. na tej istej kandidátke. O priazeň sa prekvapivo uchádzajú aj mestskí poslanci, ktorí sa doteraz počas zasadnutí príliš neprejavili. Vladimír Jozef Dlhopolček zastupuje národniarov a Juraj Kabát vsadil na program KSS.

Komunistov zastupuje aj elektrikár Miroslav Albert. KDH má v meste jedného nominanta, spojového mechanika Rudolfa Mikuláša. Motocyklová legenda Peter Baláž sa stal kandidátom Novej demokracie, rovnako ako viceprezident Slovenského živnostenského zväzu Ján Maršala. Názory Mariána Kotlebu, kontroverzného lídra Ľudovej strany Naše Slovensko, oslovili najmladšieho, iba 24 – ročného tunajšieho kandidáta Jakuba Škrabáka, ktorý je predavačom a robotníka Tomáša Libanta. Jedinou ženou medzi domácimi uchádzačmi je chemická inžinierka Ľubica Radkovská z Aliancie za Európu národov.
         
Najsilnejšia opozičná SDKÚ – DS, alebo mladé strany ako MOST-HÍD či sulíkovci v Hlohovci svojich kandidátov nemajú. Pred štyrmi rokmi prišla v meste k urnám približne polovica zapísaných voličov. Výsledky príliš neprekvapili. Kopírovali celoslovenské poradie, s výnimkou maďarskej koalície, ktorá tu nemá podporu. Koľko ľudí odovzdá svoj hlas tentoraz, ktoré strany obstoja a či karty v parlamente zamiešajú aj Hlohovčania, sa ukáže 12. júna.

Galéria k článku





Podobné témy
Volilo viac Hlohovčanov, takmer 11-tisíc
Volilo viac Hlohovčanov, takmer 11-tisíc
Miestni kandidáti nezabodovali, uspel iba Ivan Varga.