Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

2. máj 2010

Vedenie mesta dostane odmeny

Primátor, jeho zástupcovia a kontrolór si prilepšia o mesačný plat. Knižnica nedostane na knihy.

Odmeny pre vedenie mesta za uplynulý rok odklepli poslanci na aprílovom zasadnutí. Ich schváleniu predchádzala správa o hospodárení. „Boli sme jedným z mála miest v Slovenskej republike, ktoré dokázalo bez toho, že by si bralo úver, prežiť túto zložitú situáciu,“ vyjadril sa primátor Ján Dlhopolček. Hlohovec ustál krízové obdobie iba vďaka rezervnému fondu. Keďže tieto zdroje už mesto prečerpalo, na úsporné opatrenia doplatil aktuálny rozpočet.

Priškrtené výdavky pocítila napríklad knižnica, ktorá nedostala na nákup kníh žiadne peniaze. Organizácia tak zároveň stratila šancu získať dotáciu od štátu. Informovala o tom jej vedúca Helena Pekarovičová a požiadala o prostriedky na rozšírenie knižničného fondu. Príspevok z Ministerstva kultúry SR je totiž podmienený spolufinancovaním mesta. „V tejto chvíli odporúčam, aby sme už do rozpočtu nezasahovali, pretože skutočne už ďalšie rezervy nemáme,“ reagovala na vyjadrenie vedúcej knižnice prednostka Eva Lukáčová.

Krátko na to schválili poslanci odmeny, ktoré vytiahnu z mestskej kasy približne 8 500 eur, čo je na staré peniaze zhruba štvrť milióna korún. S návrhom ohodnotiť celoročnú snahu primátora vo výške mesačného platu vystúpil už tradične Milan Domaracký. Poslanec vyzdvihol plnenie záväzkov mesta, aktivity v oblasti výstavby aj získavania dotácií. K plusovým bodom primátora prirátal aj rekonštrukciu škôl, športovej haly a skatepark. Nezabudol ani na bezdrôtový rozhlas, semafor či rozšírenie cintorína. „Pravidelne sa zaoberá problematikou zariadenia seniorov,“ dodal k výpočtu zásluh Domaracký.

Udelenie prémie Jánovi Dlhopolčekovi podporili všetci poslanci okrem Olivera Pestúna. Podobná situácia sa zopakovala pri schvaľovaní odmien ďalších predstaviteľov mesta. Bonusovým mesačným platom navrhol primátor oceniť svojich zástupcov Jána Tassyho a Petra Dvorana, hlavného kontrolóra Jána Kozáka a uvoľnenú poslankyňu miestnej časti Šulekovo Silviu Rybnikárovú. Hlasovania sa zdržal iba Pestún, ostatní členovia zastupiteľstva odmeny odsúhlasili.

Pre porovnanie sme zmapovali situáciu v iných slovenských mestách. Bez odmien za minulý rok sa zaobišlo napríklad vedenie Nitry, Trnavy či Púchova. V prospech mesta sa vzdal svojich prémií aj primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Jeho martinský kolega Andrej Hrnčiar použil svoje odmeny na pomoc chudobným rodinám a primátor Bardejova ich venoval miestnemu futbalovému klubu na nákup kopačiek.

Galéria k článku





Podobné témy
Radnica vyplatila v júli na odmenách 32-tisíc
Radnica vyplatila v júli na odmenách 32-tisíc
Prehľad platov a odmien vedúcich zamestnancov a primátora.

Hlohovčanom narástli nedoplatky, zamestnancom bytového odmeny
Hlohovčanom narástli nedoplatky, zamestnancom bytového odmeny
Minulý rok Hlohovčanov pobúrilo vyúčtovanie bytového hospodárstva. Spoločnosť si vlani nadelila najvyššie odmeny za ostatných päť rokov.

Prilepšili si všetci zamestnanci mesta
Prilepšili si všetci zamestnanci mesta
Mesto opäť nadeľovalo odmeny. Ich celková výška dosiahla v tomto roku takmer 44-tisíc eur.

Pracovať pod krídlami mesta sa vyplatí
Pracovať pod krídlami mesta sa vyplatí
Milan Domaracký si počas éry v bytovom podniku pekne prilepšil. Za posledné tri roky vo funkcii dostal na odmenách vyše 13-tisíc eur!

Radnica opäť nadelila štedré odmeny
Radnica opäť nadelila štedré odmeny
Na prémiách za uplynulý rok rozdal mestský úrad takmer 50-tisíc eur. Prilepšili si všetci zamestnanci okrem jedného.