Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

12. jún 2010

Volilo viac Hlohovčanov, takmer 11-tisíc

Miestni kandidáti nezabodovali, uspel iba Ivan Varga.

Parlamentné voľby v Hlohovci zaznamenali hojnejšiu účasť ako pred štyrmi rokmi. Rapídny prepad popularity utrpeli národniari a mečiarovci. Strana Ivety Radičovej zaznamenala mierny pokles, naopak Ficova voličská základňa výrazne posilnila.

Z takmer 18 700 zapísaných voličov prišlo k urnám skoro 11-tisíc Hlohovčanov, čo je zhruba o tisícku viac ako v roku 2006. Celkovo predstavuje účasť (57,39 %) približne o jeden a pol percenta menej v porovnaní s celoslovenskou štatistikou. Výsledky, podobne ako pred štyrmi rokmi, opäť kopírovali definitívne poradie s výnimkou strany MOST-HÍD, ktorej program v týchto končinách príliš neoslovil. Zo strán, ktorým sa podarilo získať kreslá v parlamente suverénne viedol aj v „meste ruží“ SMER-SD. Ľavicovej politike Róberta Fica prejavilo sympatie takmer štyritisícpäťsto (41,77%) prívržencov, čo je skoro o šesť percent viac ako v predchádzajúcich voľbách.

Na druhej priečke sa umiestnila SDKÚ-DS s vyše tisícšesťsto (15,46%) hlasmi, ktorá však oproti predošlému obdobiu oslabila o viac ako dve percentá. Najmä na mladšie ročníky orientovaný program SaS, nováčika na politickej scéne a zároveň absolútneho skokana týchto volieb, oslovil tisícpäťsto (14,13%) Hlohovčanov. Mierny nárast zaznamenali v meste kresťanskí demokrati s vyše tisícsto (10,40%) hlasmi. Národniarov, o ktorých osude rozhodlo v konečnom sčítaní iba niekoľko desatín, si vybralo len približne päťsto (4,81%) občanov. Strana Jána Slotu, ktorá mala v meste pomerne silnú voličskú základňu, tak prepadla o vyše sedem percent. Bugárov MOST-HÍD, ďalšia z parlamentných strán, získala v Hlohovci iba niečo vyše stošesťdesiat (1,54%) hlasov. 

Z trinástich záujemcov, ktorí sa uchádzali o miesto v Národnej rade SR, uspel iba Ivan Varga. Kandidátovi za SMER-SD sa podarilo získať vyše tisícpäťsto hlasov, pričom takmer tretinu z nich dostal práve v Hlohovci. Prejavené sympatie mu tak pomohli udržať si jednu zo 62 stoličiek Ficovej strany, ktorá sa však pravdepodobne z niekdajšieho vládneho postu presunie do opozície. Viceprimátor Ján Tassy, kandidujúci v rovnakých farbách, získal necelých päťstoštyridsať hlasov, ktoré na miesto v parlamente nestačili. Po boku Jána Slotu nezasadne ani Vladimír Jozef Dlhopolček a miesto v Národnej rade SR nečaká ani na Rudolfa Mikuláša, ktorý kandidoval za KDH.

Nakoľko výsledky volieb spečatili aj dvadsaťročnú éru pôsobenia Vladimíra Mečiara, nenaplnili sa ani ambície Jána Dlhopolčeka a Miroslava Začka. Masívna predvolebná prezentácia primátora a komunálneho poslanca aktívne podporovaná miestnou televíziou tak vyšla nazmar. Žiara, dnes už bývalej politickej stálice, pohasla aj v Hlohovci. Poklesu popularity mečiarovcov o vyše šesť a pol percenta s necelými päťsto (4,59%) hlasmi nezabránili ani Cigánski diabli či karafiáty k MDŽ.









Podobné témy
Do parlamentu chcú aj Hlohovčania
Do parlamentu chcú aj Hlohovčania
O priazeň voličov sa uchádza primátor, jeho zástupca aj traja mestskí poslanci.