Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. august 2010

Poslanci si odklepli vyššie odmeny

Rozpočet je vyčerpaný krízou, poslanci si však polepšili.

Poslanci majú od júla vyššie odmeny. Nové zásady ich prideľovania schválilo zastupiteľstvo na svojom ostatnom rokovaní. Keďže odteraz zohľadňujú aj účasť na zasadnutiach, radnica si od nich sľubuje väčšiu spravodlivosť. Návrh prešiel hladko, ale objavil sa aj postoj, že zvyšovanie prichádza v nesprávnom čase. 

Nové pravidlá rozdelili odmenu poslancov na dve časti. Za výkon funkcie, s prihliadnutím na prácu s občanmi, im za každý mesiac pribudne na účet 44,70 eur. Táto suma sa upravuje podľa priemerného platu a v porovnaní s predchádzajúcim obdobím došlo iba k jej minimálnemu nárastu. Druhú časť tvorí odmena za účasť na zasadnutiach, ktorá je 25 eur. V prípade absencie sa jej člen zastupiteľstva nedočká. Po rozrátaní teda môže aktívny poslanec dostať 57,20 eur mesačne, čo je o tretinu viac ako predtým.

Zmeny sa dotkli aj mestskej rady. Pri pravidelnej účasti na rokovaniach si jej členovia po novom prídu na 67,20 eur za mesiac a prilepšia si tak o vyše 17 eur. Stúpli aj odmeny predsedov a členov komisií, ktoré sú taktiež podmienené prítomnosťou na zasadnutiach. Prednostka Eva Lukáčová považuje nový spôsob za spravodlivejší: „Sú niektorí poslanci, ktorí nechodia na rokovania, respektíve sa ospravedlňujú a tým pádom mali také isté odmeny ako tí, ktorí sa pravidelne zúčastňujú a pracujú." Zmeny vychádzajúce zo zákona, boli už podľa nej nutné, keďže naposledy sa odmeny poslancov upravovali pred troma rokmi.

Helena Pekarovičová si však myslí, že zvyšovanie prichádza v čase, keď je mesto v ťažkej finančnej situácii. Aj Hlohovec, podobne ako iné samosprávy, totiž pocítil výpadok podielových daní. Podľa primátora Jána Dlhopolčeka sú, ale "desiatky miest a stovky obcí v omnoho ťažšej situácii“ a prednostka uviedla, že odmeny sú oproti iným mestám ešte dosť nízke. K názoru sa vyjadril aj Milan Domaracký a informoval o možnosti vzdať sa finančného ohodnotenia za mandát v prospech mestskej kasy. Jeho príklad nasledovala Elena Ďurišová, ktorá prenechala svoju odmenu Klubu dôchodcov Ruža. Naopak, Jozef Hviezdarek  je presvedčený, že by nemali byť "až takí príliš skromní“, nakoľko medzi ľuďmi prevláda názor o "horibilných“ sumách, ktoré dostávajú poslanci.





Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.

Mestské zastupiteľstvo opustil poslanec 1. volebného obvodu
Mestské zastupiteľstvo opustil poslanec 1. volebného obvodu
Juraj Frydecký nastúpil ako náhradník na uprázdnený mandát poslanca.

Výzva poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec verejnosti
Výzva poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec verejnosti
Poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec sa rozhodli rozšíriť počet členov komisií mestského zastupiteľstva o ďalších dvoch zástupcov verejnosti.

Mestské zastupiteľstvo bude opäť v priamom prenose
Mestské zastupiteľstvo bude opäť v priamom prenose
Prenos budú môcť občania vidieť vo štvrtok 19. marca 2015 od 14:00.