Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. október 2010

Investori platia dobre, ale Šulekovčania chodia v gumákoch

Mesto získalo za pozemky v priemyselnom parku státisíce eur, Šulekovčania sa však brodia v blate.

Predajom šulekovských pozemkov v priemyselnej zóne pritiekli do mestskej kasy státisíce eur. Najnovšie pribudla k investorom aj spoločnosť AKAtech Immobilien. Pokiaľ tu výstavba zaznamenáva progres, Šulekovčania sa stále brodia po zničených cestách v gumákoch.

Finančnú injekciu v hodnote vyše 2,3 milóna eur priniesli mestu investori, ktorí sa rozhodli zakotviť v priemyselnom parku na Hornej Sihoti v Hlohovci. Tým posledným sa v septembri stala spoločnosť AKAtech Immobilien. Firma bude investorom výstavby výrobnej haly pre AKAtech Kabelkonfektionierung, ktorá momentálne sídli v prenajatých priestoroch. Taktiež sa zaviazala, že na vlastné náklady vybuduje k prevádzke cestu a inžinierske siete. Po ukončení výstavby, koncom nasledujúceho roku, závod na káblové zväzky a medicínsku techniku plánuje zamestnať ďalších 100 ľudí.

Vo verejnej obchodnej súťaži, ktorej sa zúčastnil jeden záujemca, ponúkla AKAtech Immobilien 8 eur za meter štvorcový. Za takmer 6 hektárov získa teda mesto skoro 480-tisíc eur. Jednohlasne o tom rozhodli poslanci na ostatnom zasadnutí. Podľa Olivera Pestúna by sa mala časť zo získaných peňazí použiť na opravu Ulice Osloboditeľov v miestnej časti Šulekovo. Primátor Ján Dlhopolček ale poslancov návrh okomentoval s tým, že schvaľovanie predaja nemá s ďalším využitím prostriedkov nič spoločné. „To, čo hovoríte, sa môže spraviť pri úprave rozpočtu,” dodal.

O zúfalej situácii v tejto časti mesta svedčia aj neustále sa opakujúce sťažnosti obyvateľov. Každodennú dávku adrenalínu im spôsobujú najmä tunajšie cesty. Firma Staveko, ktorá tu budovala kanalizáciu ich totiž zanechala v katastrofálnom stave. Celé sú posiate jamami a voda nemá kam odtekať. Niektorým Šulekovčanom vytápa predzáhradky, garáže a pivnice. „My nemožeme ísť do mesta ako normálni ľudia, musíme chodiť v gumákoch,” vyjadrila sa Darina Vozáriková z Okrúhlej ulice. Tunajšia škola doslova pláva vo veľkej mláke a učiteľky parkujú priamo v blate. „Myslím, že sme kultúrni ľudia a žijeme v 21. storočí, tak by bolo patričné, aby sme aj my v Šulekove pocítili to, čo má mesto Hlohovec,“ dodala nespokojná obyvateľka.

Primátor je presvedčený, že problémy vyrieši ďalšia etapa budovania kanalizácie, na ktorú mesto získalo prostriedky. Pravdou však ostáva, že to bola práve jej výstavba, ktorá zmenila šulekovské cesty na tankodrom.

Galéria k článku