Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

8. marec 2011

Zmluvy na webe dopadli priemerne

Hlohovec by mohol zverejňovanie zmlúv vylepšiť. Z mestských organizácií prinášajú dokumenty len niektoré.

Mimovládka hodnotila ako sa samosprávam darí zverejňovať zmluvy na internete. Hlohovec  dopadol priemerne. Podstatne horšie sú na tom tunajšie mestské organizácie. Zákonnú povinnosť si plní iba časť z nich.

Zmluvy zverejňujú takmer všetky mestá, pre občana však málo prakticky. Aj tak možno zhrnúť výsledok prieskumu, ktorý koncom februára uskutočnila Transparency International Slovensko. Mimovládna organizácia si posvietila na stovku z nich s cieľom zistiť ako sa vysporiadali so zverejňovaním zmlúv na webových stránkach. Táto povinnosť vyplýva samosprávam už dva mesiace. Začiatkom roka tak boli postavené pred problém ako informácie zabezpečiť. Nielen personálne, ale i technicky. A práve k zlepšeniu by mohol prispieť spomínaný prieskum.

Zverejňovanie zmlúv je jedným z nástrojov kontroly. Aby naozaj slúžil účelu, údaje musia byť úplné a v takej forme, aby sa v nich občan ľahko zorientoval. Pomôcť tomu má praktický systém. Ten by mal byť jednoduchý, rýchly a prehľadný. Podľa Transparency International sú najväčšie medzery v základných sumároch dát, kde často chýbali hodnoty kontraktov a informácie s kým boli uzavreté. Našli sa aj samosprávy, ktoré protistranu začiernili s odvolaním sa na ochranu osobných údajov. Najlepšie obstála Stará Turá, najhoršie košická mestská časť Sídlisko nad Jazerom. Tri mestá si zákonnú povinnosť nesplnili vôbec. Hlohovec skončil tesne pod celoslovenským priemerom.

Od januára vyskúšala tunajšia samospráva niekoľko spôsobov zverejňovania. Plusové body získala najmä vďaka základným údajom o uzavretých zmluvách, ktoré užívateľovi uľahčujú celkový prehľad. Slabinou je málo viditeľný odkaz v rámci stránky a nevyhovujúci formát dokumentov bez možnosti kopírovania a vyhľadávania v textoch. K nedostatkom patrí aj chýbajúce upozornenie užívateľa na nové dáta.

Podstatne horšie sú na tom mestské organizácie. Z tých, na ktoré sa zákon vzťahuje, si povinnosť stále neplnia všetky. Pozitívnym príkladom je Zariadenie pre seniorov Harmónia, Základná škola Vilka Šuleka a Podzámska. Začiatkom marca k nim pribudli aj vodárenské a technické služby. Príslušný odkaz má na svojom webe uvedený aj Základná škola M.R. Štefánika, zatiaľ však obsahuje len jeden údaj. Bytové hospodárstvo namiesto potrebných dokumentov zverejnilo výpis účtov a knihu odberateľských faktúr.

O tom, že zmluvy na internete nie sú iba byrokratickým rozmarom, svedčia aj ohlasy samotných Hlohovčanov. Aj napriek krátkosti času už stihli zareagovať na nevýhodný nákup náplní do tlačiarne, pričom argumentovali aktuálnou cenou na trhu.

Keď vstúpi do platnosti nové nariadenie vlády bude sa zverejňovanie odvíjať od počtu obyvateľov. Pre vyše 23-tisícový Hlohovec by to znamenalo prinášať objednávky a faktúry nad 600 eur.





Podobné témy
Mesto začalo zverejňovať zmluvy. Prikazuje to zákon.
Mesto začalo zverejňovať zmluvy. Prikazuje to zákon.
Hlohovčania môžu vďaka zmluvám na internete lepšie kontrolovať hospodárenie mesta.

Dostatočne informovať je pre magistrát záťažou
Dostatočne informovať je pre magistrát záťažou
Princípy otvorenej samosprávy sa zatiaľ radnici napĺňať nedarí.

Komu platí mesto najviac?
Komu platí mesto najviac?
Mesto vyplatilo stavebnej firme v priemere 146 tisíc korún na deň.

O dôvere
O dôvere
Príklady rozhodnutí samosprávy "nad rámec zákona".

Princíp rovnosti
Princíp rovnosti
Účasť verejnosti a médií na zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Hlohovci.