Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

19. apríl 2011

Zákonodarcovia chcú znížiť primátorom platy

Ak vstúpi novela do platnosti, zmenu pocíti aj Peter Dvoran.

Rozprávkové príjmy starostov a primátorov sa pravdepodobne už čoskoro stanú minulosťou. Okrem menšieho základného platu dostanú aj nižšie odstupné a definitívne sa môžu rozlúčiť s odmenami. Ak prezident novelu podpíše, účinnosť nadobudne už od mája tohto roku.

Neúnosné platy, kráľovské odmeny a na rozlúčku štedré odstupné. Takýto trend sa stal samozrejmosťou v mnohých mestách aj napriek vyšťaveným rozpočtom. O tom, že situácia by sa mala v krátkom čase zmeniť, rozhodli poslanci Národnej rady SR. „Nemožno opomenúť, že niektoré platy starostov a primátorov presahovali celospoločensky vnímanú únosnosť pri odmeňovaní verejných funkcionárov, a to aj vo vzťahu k členom vlády,“ píše sa v dôvodovej správe pripravovanej novely.

Po novom klesne nielen koeficient na stanovenie základného platu primátorov a starostov. Ten budú môcť poslanci navýšiť maximálne o 70, nie o 100 percent ako to bolo doteraz. Škrty sa dotknú aj výšky odstupného. Po ukončení celého funkčného obdobia dostane primátor či starosta nie päť, ale už iba tri mesačné platy. S odmenami, ktoré v mnohých prípadoch tvorili nemalú časť príjmov sa môžu rozlúčiť úplne.

Zmeny sa však nepáčia Združeniu miest a obcí Slovenska, ktoré avizovalo, že požiada prezidenta, aby novelu nepodpísal. „Nezohľadňuje vecné pripomienky, je neúplná, nekomplexná a nedokonalá,“ uvádza hovorca ZMOS Michal Kaliňák s tým, že združenie považuje novelu za zásah do princípu nezávislosti a suverenity samospráv.

Ak Ivan Gašparovič zákon podporí, účinnosť nadobudne od 1. mája tohto roku. Do 20 dní od jeho schválenia musí plat primátora prerokovať zastupiteľstvo, inak mu bude musieť postačiť iba jeho základ.

Zmenu na výplatnej páske by zaznamenal aj primátor Hlohovca Peter Dvoran. Na ustanovujúcom zastupiteľstve mu poslanci schválili plat vo výške mesačného základu navýšeného o polovicu. Aktuálny mesačný plat 3703 eur by sa tak znížil o 370 eur.

Aj keď pokles samotného primátorského platu nie je až natoľko výrazný, nemalé financie by sa mestskej kase ušetrili na zníženom odstupnom a najmä na odmenách. Dvoranov predchodca Ján Dlhopolček si za uplynulé obdobie takto polepšil o 16 platov, čo je v približne 50-tisíc eur. 





Podobné témy
Ústretový krok skĺzol do propagandy
Ústretový krok skĺzol do propagandy
Peter Dvoran prišiel s novou iniciatívou. Na pripomienky občanov sa rozhodol reagovať v Hlohovskej televízii.

Za chyby sa v Hlohovci neplatí! U primátora
Za chyby sa v Hlohovci neplatí! U primátora
Peter Dvoran opäť zarobí maximum. Jeho plat sa vyšplhal na 3 956 eur!

Poslanci rozhodnú o plate primátora
Poslanci rozhodnú o plate primátora
Vlani zastupiteľstvo odkleplo Petrovi Dvoranovi maximum. Dostane najvyšší plat i v tomto roku?

Primátor opäť zarobí maximum
Primátor opäť zarobí maximum
Čelní predstavitelia iných miest si vyslúžili kritiku a menšie platy. Peter Dvoran si polepšil na 3 862 eur.

Dvoran: Chcem toľko, ako môj predchodca
Dvoran: Chcem toľko, ako môj predchodca
Lepší plat primátorovi poslanci odklepli.