Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. október 2011

Radnica chce zatočiť s neplatičmi

Máte dlžobu voči mestu? Od ďalšieho roku budete na tabuli hanby!

Radnica chce zatočiť s neplatičmi

Jedným zo spôsobov, ako naliať peniaze do mestskej kasy, je vymáhanie nedoplatkov. Donedávna mohli samosprávy upozorňovať dlžníkov iba prostredníctvom písomnej výzvy. To však bolo drahé a požadovaný efekt sa často nedostavil. Vďaka novele zákona môžu mestá zverejňovať neplatičov, a to aj bez predchádzajúcej upomienky. Na príklade z poisťovní sa totiž ukázalo, že viac ako hrozby-prosby zaberá na ľudí práve tlak verejnej mienky. Rozhodli sa tak už vo Veľkom Krtíši, v Krupine, Rožňave či v Martine.

V Krtíši zaviedli čiernu listinu pred štyrmi rokmi. „Reakcie občanov boli rôzne,“ tvrdí jeho hovorkyňa Erika Ľavčoková. Podľa nej ľudia, ktorí si povinnosti plnia, takýto spôsob “boja“ uvítali. Naopak tí, ktorí sa ocitli na zozname, príliš nadšení neboli. „Pre mnohých to ale bola motivácia, aby svoje dlhy uhradili,“ dodáva.

V Krupine zvolili túto cestu iba pred niekoľkými mesiacmi. „Nie je to úplne to, čo sme očakávali,“ povedal nám hovorca mesta Adrián Špánik. Z 58-tisícovej dlžoby sa im zatiaľ vrátilo asi len 7 percent. Ako ďalej uviedol, s chronickými dlžníkmi to nepohlo a čo sa týka firiem, šance na splatenie sú biedne, keďže mnohé z nich sú v exekúcii.

Je to jedna z finančne menej náročných foriem

Hlohovec začne so zverejňovaním od budúceho roku. „Pre takýto krok sme sa rozhodli preto, že je to jedna z finančne menej náročných foriem, ako osloviť neplatičov,“ informovala prednostka Eva Lukáčová. Štvrťročne im taktiež budú aj naďalej zasielané výzvy do vlastných rúk.

Momentálne mesto eviduje skoro 4 200 dlžníkov, ktorých “sekera“ sa približuje k astronomickej čiastke 700-tisíc eur. To je presne toľko, ako by každý jeden Hlohovčan dlhoval vyše 30 eur. Koncom uplynulého roku to bolo približne o 200-tisíc menej. Faktom ale je, že terajšia suma sa záverom roka o čosi zníži, keďže mnohí si úhrady nechávajú na koniec daňového obdobia.

Tunajší majú resty najmä v nedoplatkoch za odpad. Až tretina obyvateľov túto povinnosť odignorovala. Druhé miesto patrí dani z nehnuteľnosti a tretiu pozíciu nelichotivého rebríčka najväčších dlžníkov obsadili psíčkari. Ak si obyvatelia povinnosť do konca roka nesplnia, môžu sa uvidieť na pripravovanej tabuli hanby. Zverejnenie sa dotkne fyzických osôb pri celkovom dlhu nad 160 a právnických nad 1 600 eur. Z internetovej stránky a úradných tabúľ mesta sa tak každý dozvie nielen meno neporiadnika, ale aj jeho adresu, miesto podnikania, a samozrejme, výšku dlhu.

„Údaje sa budú priebežne upravovať, pričom podľa vývoja úhrad mesto rozhodne o aktualizácii, buď mesačne alebo štvrťročne,“ uviedla prednostka. Podľa bývalého šéfa bytového podniku Milana Domarackého má Hlohovec problém aj s neplatičmi nájomného. Na zverejnenie ich osobných údajov, tak ako u daňových a poplatkových dlžníkov, je však zákon prikrátky. Aj oni by ale mali pamätať na to, že čím dlhšie sa budú povinnosti vyhýbať, tým väčšia je pravdepodobnosť, že im na dvere zaklope exekútor. Mesto takto momentálne vymáha vyše 700 pohľadávok, ktoré spolu predstavujú viac ako 23-tisíc eur.

Galéria k článku





Podobné témy
Tabuľa hanby zatiaľ nezabrala
Tabuľa hanby zatiaľ nezabrala
Pred mesiacom radnica zverejnila zoznam neplatičov. Dlžníkov to nerozhýbalo.